Z First

Noodpakket voor bedrijven onthuld | Onderzoek naar containerdrama Waddenzee | En spannende dag voor Lufthansa

25 juni 2020 06:38 Aangepast: 25 juni 2020 07:24
Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Een grote dag voor liefhebbers van kleine lettertjes. De NOW 2.0 wordt vandaag gepresenteerd. We weten natuurlijk al wel wat er in staat: de verlenging van de NOW gaat vier maanden gelden, de subsidie wordt wat verhoogd en het wordt makkelijker voor werkgevers om toch mensen te ontslaan. Maar er schuilen altijd duiveltjes in de details.

De 300 miljoen euro noodsteun van de overheid voor de culturele sector is bij lange na niet genoeg om bedrijven en zzp'ers door de coronacrisis te slepen. Vooral zzp'ers gaan snoeihard financiële pijn lijden door het wegvallen van opdrachten de komende maanden, vrezen zij. Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP pleiten voor een noodpakket van één miljard

Wordt het nog een spannende dag voor de toekomst van Lufthansa? De Duitse luchtvaartreus houdt zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering en daar komt ook de voorgenomen staatssteun aan bod. Maar een belangrijke aandeelhouder wil – wonderlijk genoeg – dat het plan van tafel gaat en dat het bedrijf op eigen kracht probeert te overleven.

De Onderzoeksraad voor veiligheid brengt vandaag twee rapporten naar buiten waar op de Wadden met smart naar uitgekeken wordt, naar aanleiding van het ongeluk met containerschip MSC Zoe. In het ene rapport gaat de raad in op de veiligheid van containertransport in het gebied. In het andere stuk moet duidelijk worden wat nu de precieze toedracht van de ramp was.

En ook in de Tweede Kamer wordt een belangrijk rapport verwacht. In februari, het lijkt al weer jaren geleden, vond er een mini-enquête plaats naar geldstromen uit dictaturen naar moskeeën in Nederland. De conclusies komen straks naar buiten.

Dit werd gisteren het meest gedeeld:  Stel nou he, puur hypothetisch: je bent het thuiswerken inmiddels wel beu. Opgesloten op een kamertje, tussen de rommel, met een peuter om je heen die niets liever doet dan dingen slopen en op aan- en uitknoppen drukken en een kat die haar staart in je gezicht duwt tijdens vergaderingen. Mag je baas je de toegang dan weigeren tot het kantoor?

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:  De Algemene Rekenkamer heeft gehakt gemaakt van de belastingvoordelen die ondernemers krijgen bij het kopen van een bestelbusje. Daardoor loopt de staat jaarlijks 1,7 miljard euro mis, en die wagens zijn ook nog eens hartstikke slecht voor het milieu.

Dit heb je misschien gisteravond gemist: Na jaren van juridische strijd heeft chemiebedrijf Bayer opgegeven: het schikt voor bijna 10 miljard euro met een groep Amerikanen. Zij claimen dat ze kanker hebben gekregen door onkruidbestrijder Roundup.

En dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

P.S. Marxisten Black Lives Matter zijn uit op rassenstrijd. Dat schrijft columnist Roderick Veelo.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van