Z First

Z First: Debat over EU-financiën | Kermis naar de rechter | En de bal gaat weer rollen in Europa

17 juni 2020 06:27
Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

In de Tweede Kamer wordt gedebatteerd. Over de nieuwe Europese meerjarenbegroting, maar ook over het herstelplan dat de Europese Commissie voor ogen heeft om lidstaten te helpen met hun economisch herstel uit de coronacrisis. Later deze week is een - online - Europese top over dit herstelplan. 

De Nederlandse industrie heeft flink te lijden onder de coronacrisis. De productie is in recordtempo gedaald. En dat is terug te zien in de energierekening van de 300 industriële grootverbruikers van aardgas, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. Hun gasverbruik liep in het tweede kwartaal behoorlijk terug

Kermisexploitanten zijn not amused. Pretparken mogen onder voorwaarden weer open, net als sauna's, maar kermissen zijn in ieder geval tot 1 september uit den boze. Niet eerlijk, vinden uitbaters van botsauto's, grijpautomaten en de Breakdance. Via een kort geding dat vandaag dient, willen ze afdwingen dat ze eerder open kunnen.  

Geen rechtszaak, wel een protest van touringcarbedrijven. Ze willen hetzelfde behandeld worden als ov-bedrijven en vliegmaatschappijen en dus een versoepeling van de anderhalvemeterregel. In touringcars is het een stuk veiliger geregeld, is de gedachte, en daar willen ze politiek Den Haag dan ook van overtuigen.

Het Europees voetbal is een lucratieve business. Ook voor Nederlandse clubs, al zijn die in het huidige seizoen al uitgeschakeld. Na de zomer is het nieuwe ronde, nieuwe kansen. Naar verwachting maakt organisator UEFA vandaag meer bekend over het nieuwe speelschema - en de afronding van het oude.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:  De Duitse overheid heeft een app uitgebracht die gebruikers waarschuwt als ze mogelijk contact hebben gehad met iemand met het coronavirus. "Een grote stap in de strijd tegen de pandemie", maar niet iedereen is fan.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:  Nederland is Europees kampioen Zitten Op Kantoor. Liefst tien uur per dag brengen we achter ons bureau door, met name in de ochtend, terwijl we eigenlijk elke 30 minuten in beweging zouden moeten komen.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Met de aanslag op een grenskantoor zet Noord-Korea weer even een streep door de ontspanning tussen Noord- en Zuid-Korea. Het gezamenlijke grenskantoor in de stad Kaesong, dat vooral een symbolische functie had, is met de grond gelijk gemaakt. Gevaarlijke stap, of vooral een schreeuw om aandacht?

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. De regio's in Nederland die de afgelopen jaren al achterbleven worden door de coronacrisis extra hard getroffen. De contrasten binnen ons land worden daardoor nóg groter, schrijven Rabo-economen Otto Raspe en Rogier Aalders.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van