Z First

Consument iets minder somber | Discriminatie op de werkvloer | En hoe is het met de brexit?

05 juni 2020 06:47
EU-onderhandelaar Michel Barnier en de Britse premier Boris Johnson. Beeld © AFP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Show me the money! Maar nu even niet. Het consumentenvertrouwen was begin mei historisch hard gedaald en is nu iets minder negatief. Nederlanders zijn echter per saldo nog altijd pessimistisch, de coronacrisis gaat ons niet in de koude kleren zitten. Om 09.00 uur spreken we op RTL Z met hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen over de sombere consument.

Over somberheid gesproken. We hadden het wel een beetje verwacht. Toch zijn het weer dramatische cijfers: in maart hebben hoteleigenaren harde klappen gekregen door de coronacrisis. Het aantal buitenlandse gasten stortte in met 66 procent

Je zou het bijna vergeten in al dat coronageweld, maar er is ook nog zoiets als de brexit. EU-handelaar Michel Barnier en de Britse premier Boris Johnson geven allebei een persconferentie over de vorderingen van de onderhandelingen over de te sluiten handelsdeal. Afgelopen week hebben de onderhandelingsteams druk met elkaar gezoomd. Maar of het ook echt vordert? Het ziet er niet goed uit. En de tijd dringt.

Terug naar corona. We kijken met samengeknepen billen naar cijfers uit Duitsland. Straks horen we hoeveel fabrieksorders er daar zijn geplaatst in april. Je weet wel, de maand dat er een hoop fabrieken stil lagen. Als Duitsland niest, raken wij verkouden, dus het is te hopen dat het meevalt. Analisten zijn in elk geval pessimistisch. Zij denken dat het aantal orders met 20 procent is teruggevallen. Scheisse.

En ook in de VS gaat het matig, al lijkt de ellende wat te stabiliseren. Gisteren hoorden we dat er 1,9 miljoen mensen voor het eerst een ww-uitkering hebben aangevraagd; veel, maar niet zoveel als hiervoor. Vandaag komt het nieuwe werkloosheidspercentage naar buiten. In april zat nog 14,7 procent van de Amerikanen thuis. Zakenbank Goldman Sachs gokt dat op de piek een kwart (!) van de Amerikanen werkloos thuis zal zitten.

Een medewerker van Volkswagen in de fabriek in Wolfsburg. Een medewerker van Volkswagen in de fabriek in Wolfsburg.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:  Je zou het niet zeggen in deze crisistijd, maar hypotheekverstrekkers hebben het stervensdruk. Zo druk zelfs dat afdelingen vastlopen en huizen(ver)kopers veel langer dan normaal moeten wachten op het verlossende antwoord. 

Wij vinden dat je dit ook wel even moet zien: In Nederland wordt met behulp van het Chinese bedrijf Huawei het 5G-netwerk uitgerold. Maar is samenwerken met een Chinese partij nou wel veilig en verstandig? Roderick Veelo sprak erover met Marietje Schaake, privacy-expert en directeur bij het Cyber Policy Center van de Stanford Universiteit.

En dit heb je gisteravond misschien gemist:  De afgelopen dagen gingen mensen massaal de straat op om te protesteren tegen racisme en politiegeweld. Ook Nederlandse werkgevers discrimineren nog altijd vanwege iemands achtergrond. Carien ten Have zet de cijfers op een rij.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. We zijn op weg naar een hete zomer vol corona-regels en meer thuisblijvers. De druk op de openbare ruimte groeit en de zorgen van de boa's zijn terecht. Columnist René Cuperus neemt het op voor de handhavers in de frontlinie.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van