Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Z First

Brussels voorstel voor herstelmiljarden | Fed opent Beige Book | En deze kroegen blijven 1 juni dicht

27 mei 2020 06:30 Aangepast: 27 mei 2020 06:34
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Alle ogen zijn vandaag op Brussel gericht. De Europese Commissie lanceert haar voorstel voor de meerjarenbegroting en het herstelfonds. Met name dat laatste is een heet hangijzer. Eerder al presenteerden Frankrijk en Duitsland een fonds van 500 miljard. Dat ging Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken veel te ver, dus kwamen 'de vrekkige vier' met een tegenvoorstel.

De meeste kroegbazen kijken halsreikend uit naar 1 juni. Toch openen niet alle cafés en restaurants dan hun deuren. Openen is simpelweg duurder dan dicht blijven, zeggen verschillende horecaondernemers tegen RTL Z. "Als ik de biertank aanbreek, verkoop ik die hoeveelheid met zes gasten nooit voordat het slecht wordt. Dan kan ik de rest weggooien."

Moeten sportscholen en sauna's hun deuren tot 1 september gesloten houden? Vanmiddag overlegt het crisisteam van het kabinet over heropening. Volgens de fitnessbranche kunnen mensen nu al veilig binnen sporten met de juiste maatregelen. De sector hamert bovendien op het preventieve karakter van sporten op de gezondheidszorg.

De Federal Reserve opent weer zijn Beige Book. In dit rapport, vernoemd naar de kleur van de kaft, geeft het Amerikaanse stelsel van centrale banken acht keer per jaar een gedetailleerd overzicht van de stand van de Amerikaanse economie. En die staat er belabberd voor: sinds de uitbraak van de coronacrisis vroegen al bijna 40 miljoen Amerikanen een uitkering aan.

Aandeelhouders van NXP komen vandaag digitaal bijeen in Eindhoven voor de jaarlijkse vergadering. Bovenaan de agenda staat de benoeming van Kurt Sievers als ceo. Stemmen de eigenaren daarmee in, dan kan de Duitser meteen aan de bak. De chipmaker wordt namelijk keihard geraakt door de malaise in de autosector als gevolg van de coronacrisis.

Een restaurant met speciale coronaschermen tussen gasten in. Een restaurant met speciale coronaschermen tussen gasten in.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: KLM moet een ontslagen VIP-begeleidster een extra schadevergoeding van 75.000 euro betalen. De luchtvaartmaatschappij werkte de vrouw de deur uit, nadat zij had geklaagd over het groeiend aantal 'pornosterren, rappers, stonede kindersterren en dronken beroemdheden' die zij moest begeleiden.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: NAM-eigenaren Shell en ExxonMobil eisen meer geld van de Nederlandse staat om versneld te stoppen met de gaswinning in Groningen. Omdat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weigert, wordt een arbitragezaak gestart.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: De top van de Belastingdienst heeft drie hoofdrolspelers in de toeslagenaffaire vorig jaar beloofd dat er geen disciplinaire maatregelen tegen hen genomen zouden worden. Zij stelden dit als voorwaarde om mee te werken aan een onderzoek naar de kwestie.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

  • Is je fiets gestolen, recent of al lang geleden? Er is nog hoop. Een vrouw uit Zaltbommel kreeg haar gejatte fiets na negen jaar terug.
  • Een vliegtuig van Eurowings wilde landen op Sardinië, maar het vliegveld op het Italiaanse eiland bleek nog altijd dicht te zijn. Het toestel keerde dan maar terug naar Düsseldorf.
  • Krap bij kas en op zoek naar een nieuwe telefoon? Bright zette drie nieuwe smartphones van slechts 99 euro op een rijtje.
  • Corona legt de VVD van Mark Rutte geen windeieren. De liberalen klimmen in de peiling van Ipsos/EenVandaag naar 44 zetels. Het GroenLinks onder Jesse Klaver volgt op de tweede plek met 15 zetels.
  • Tesla-baas Elon Musk en zijn vriendin Grimes hebben de naam van hun zoon X Æ A-12 veranderd in X Æ A-Xii om te voldoen aan de Californische wet.

Fijne dag!

p.s. Expats hebben er soms een hekel aan: Nederlanders hebben de neiging om alles te plannen. Van etentjes tot koffieafspraken, alles moet ver van tevoren worden afgesproken. Maar juist die agendacultuur kan ons helpen in coronatijd, schrijft Rabo-hoofdeconoom Menno Middeldorp.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van