Z First

Top Easyjet op de wip | Nationaal Volkscongres trapt af | En Kadaster vraagt te veel geld

22 mei 2020 06:36 Aangepast: 22 mei 2020 06:45
Easyjet-vliegtuigen, vanwege de corona-uitbraak geparkeerd op Gatwick Airport nabij Londen. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Bij Easyjet dreigt een kolossale bestuurscrisis. Aandeelhouders kunnen vandaag vier bestuurders wegstemmen, onder wie de ceo en de cfo. De motie is ingediend door oprichter Stelios Haji-Ioannou, die een derde van de aandelen bezit. Hij is het oneens met de miljardenaanschaf van 107 Airbus-vliegtuigen.

Het Kadaster heeft jarenlang burgers en bedrijven een hogere rekening gestuurd dan nodig was. Dat deed de dienst om andere zaken te financieren, maar dat is tegen de begrotingsregels van de overheid. Heel vreemd, concludeert de Algemene Rekenkamer.

Het wordt een mooie dag voor China-watchers. Het Chinese parlement begint aan zijn jaarlijkse sessie, waarin het stemt over nieuw beleid. Het congres staat in het teken van stimuleringsmaatregelen voor de Chinese economie, die langzaam opkrabbelt van de daverende klap die het coronavirus uitdeelde.

Poah! Das mien merk. Zelfs de legendarische trekkerbouwer John Deere maakt moeilijke tijden door. Sinds dit jaar verloor het bedrijf zo'n 20 procent van zijn beurswaarde, terwijl de S&P 500 minder dan 10 procent inleverde. Mogelijk komt vandaag de ommekeer, als Deere & Company kwartaalcijfers presenteert.

RTL Z verhuist volgende week naar RTLNieuws.nl/economie. Wil jij alvast een kijkje nemen? Download dan de RTL Nieuws app en ga naar de economiesectie. Klik hier om de app te downloaden voor iPhone en hier voor Android.

Een fietspad in de polder. Een fietspad in de polder.

Dit stuk werd tijdens Hemelvaartsdag het meest gedeeld: Het Chinese bedrijf Huawei wordt niet vertrouwd, maar mag nog altijd meedoen met 5G. Columnist Roderick Veelo vraagt Den Haag de moed een streep te zetten door die deelname.

We vinden dat je dit ook zou moeten kijken:  Veilig vliegen in tijden van corona, kan dat eigenlijk wel? Europa heeft een reeks richtlijnen opgesteld die vliegen veiliger moeten maken. De keuze is aan u.

En dit heb je misschien gemist tijdens het dauwtrappen: Het ministerie van Infra heeft 26 miljoen voor snelfietspaden nogal knullig uitgegeven, oordeelt de Rekenkamer. Ook het fietspad naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen, zullen we maar zeggen. 

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag en alvast fijn weekend!

p.s. Rutte's nuchtere houding in Europa is keihard nodig. Maar hij moet verder kijken dan kosten, baten en voorwaarden voor solidariteit, schrijft René Cuperus.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van