Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Z First

Noodloketten bedrijven open | Taxichauffeurs willen hulp | En drukte bij kuchschermenleverancier

06 april 2020 06:29 Aangepast: 06 april 2020 10:27
Medewerkers maken een kuchscherm. Beeld © Arnoud Vos.

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Ondernemend Nederland zit de site van het UWV te refreshen. Vanaf 9.00 uur stipt kunnen bedrijven aankloppen bij speciale noodloketten voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Er worden tienduizenden aanvragen verwacht voor de regeling, waarmee tot 90 procent van de loonkosten wordt overgenomen van bedrijven met coronaproblemen. 

Die kuchschermen in de supermarkt? Goede kans dat ze uit Veen komen. De medewerkers van Vos Kunststoffen werken harder dan ze ooit gedaan hebben, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Uit het hele land komen orders voor kuchschermen, spatschermen, die bijvoorbeeld kassamedewerkers moeten beschermen tegen het coronavirus.

Teleurgestelde taxichauffeurs bieden staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken een petitie aan. Ze vragen daarin om financiele steun. Momenteel komen de chauffeurs, net als veel andere groepen, niet in aanmerking voor de TOGS-regeling die ze 4000 euro cash kan opleveren als noodsteun. 

Vanaf vandaag kunnen stapsgewijs meer mensen op corona worden getest. Half april is het daardoor mogelijk om 17.500 testen per dag uit te voeren. Momenteel worden er dagelijks ruim 4000 testen uitgevoerd. De grotere capaciteit leidt tot een ruimer testbeleid.

Het is de deadline om aan te melden voor de 5G-veiling. Voor 30 juni worden de eerste drie frequentiebanden voor het supersnelle internet geveild. Bedrijven die een gooi willen doen naar de frequenties moeten een bankgarantie of waarborg meenemen van 35 miljoen euro. Samen moeten de drie frequenties zeker 900 miljoen euro opleveren.

Bill Gates bouwt 'voor de zekerheid' zeven fabrieken voor een coronavaccin. Bill Gates bouwt 'voor de zekerheid' zeven fabrieken voor een coronavaccin.

Dit stuk werd dit weekend het meest gedeeld: Bill Gates laat fabrieken bouwen voor de zeven veelbelovende corona-vaccins, terwijl er maximaal twee in productie zullen gaan. Hij hoopt zo sneller een vaccin beschikbaar te maken. "We zullen miljarden verspillen aan fabrieken die we nooit zullen gebruiken."

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Werkdagen van twaalf uur, een tekort aan beschermingsmiddelen en totaal andere begrafenissen en crematies. Het werk van uitvaartverzorgers is een stuk veeleisender geworden sinds de uitbraak van het coronavirus. "Alles is anders."

En dit heb je het afgelopen weekend misschien gemist: De hoogopgelopen olieruzie tussen Rusland en Saoedi-Arabië lijkt bepaald niet gesust. Afgelopen week groeide de hoop op een akkoord tussen de kemphanen, na een tweet van Donald Trump, maar al snel sloeg de twijfel toe.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de digitale koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Nu we buiten anderhalve meter afstand moeten houden, wordt ineens duidelijk van wie de straat is: de auto, schrijft columnist Cody Hochstenbach.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore