Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Z First

EU-top op afstand | Quarantainetips van André Kuipers | En feestjaar hotels wordt nachtmerrie

26 maart 2020 06:31 Aangepast: 26 maart 2020 08:04
Premier Mark Rutte tijdens een videovergadering met z'n Europese collega's. Beeld © RVD

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Hoe hard wordt onze economie geraakt door de coronacrisis? Het CPB, ook wel bekend als de rekenmeesters van het kabinet, komt met drie scenario's. We horen deze om 9 uur, om 13.00 uur spreken we ze met directeur Pieter Hasekamp. 

2020 draait uit op een nachtmerrie voor hotels, terwijl het juist een feestjaar beloofde te worden. Vanwege de coronacrisis zijn Europese hotels maar voor één vijfde gevuld, ook in Nederland. Schrale troost: de klap komt het hardst aan in Zuid-Europa.

Net als iedereen ook videobellen voor Mark, Angela en Charles. De 27-leiders van de EU hebben crisisoverleg over het bestrijden van de coronacrisis en het tackelen van de economische klap. Hakken zij een knoop door over de inzet van de miljarden uit noodfonds ESM? De ministers van Financiën werden het er niet over eens. De schuldige? Nederland, analyseert Roland Koopman.

In de Tweede Kamer vanochtend al debat. Over de kabinetsaanpak van de crisis tot nu toe. In de Kamer leven vooral veel vragen over het aantal ic-bedden en ons testbeleid. Later op de dag wordt gestemd over moties die zijn ingediend bij het plan miljarden euro's noodhulp in de economie te pompen. 

Die miljarden economische stimulans zijn hard nodig. Niet in de laatste plaats voor zzp'ers, die in de penarie komen of al zitten. Zoals Petra van der Hoeven, die voor ons vlogt. Ze heeft haar eigen massagepraktijk, maar haar werk ligt nu stil

Opa André vertelt over hoe het is om langdurig afgezonderd te zijn. Als er een Nederlander is die dat weet, dan is het natuurlijk onze eigen astronaut Kuipers en dus vertelt hij er vanmiddag klokslag vier uur over. Geen zin of tijd? Hier alvast tips van Marnix Haak. Die kwam al een jaar lang z'n straat niet uit.

Archieffoto Archieffoto

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De verwarrende uitleg van de strengere regels rond het coronavirus kosten ondernemers geld. Want het is nogal een verschil: sowieso tot 1 juni dicht, of ten minste tot en met 6 april. 

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Nieuwe collega's inwerken terwijl een groot deel van Nederland vanuit huis werkt is net even andere koek dan normaal. Toch gaat het best, vertelden ondernemers ons, hoe lastig het ook is dat je elkaar niet ziet

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: Verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn tegen het plan van de Europese Commissie om de verspreiding van het coronavirus in Europa middels telefoongegevens in kaart te brengen. Volgens hen zou het idee onze privacy in gevaar brengen.

Dit zou weleens langs kunnen komen tijdens je digitale koffiepauze:

Fijne dag!

p.s. De coronacrisis verspreidt zich razendsnel binnen de economie. Dat sneeuwbaleffect moet en kan deels gestopt worden, schrijft Jadé Dieteren.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore