Z First

Privacywaakhond komt om in werk | Fiscus stopt teruggaves abrupt | En jarige Rutte in München

14 februari 2020 06:28 Aangepast: 14 februari 2020 06:35
Voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Beeld © ANP

Goedemorgen! Terwijl je geliefde sinaasappelsap uitperst voor je ontbijt op bed, praten wij je vast bij over wat er vandaag speelt.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

De Nederlandse privacywaakhond kan de drukte niet aan. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kreeg vorig jaar 80 procent meer meldingen te verwerken dan in 2018. Door de drukte kan de AP die klachten niet zo snel behandelen als het wil. De wachttijd is opgelopen tot minstens zes maanden.

De Belastingdienst heeft de voorlopige belastingteruggave van 124.000 mensen stopgezet. Zij kregen daar pas rond de jaarwisseling of zelfs medio januari een brief over. Het besluit scheelt deze mensen vaak honderden euro's per maand, en was waarschijnlijk in duizenden gevallen ook nog onterecht.

Credit Suisse heeft alweer een nieuwe topman. Thomas Gottstein begint vandaag als ceo van de Zwitserse bank. Hij is de opvolger van Tidjane Thiam, die een week geleden aftrad nadat hij in opspraak was geraakt omdat de bank hooggeplaatste werknemers liet volgen door spionnen.

Premier Rutte viert zijn 53ste verjaardag in München. Hij is aanwezig bij een belangrijke veiligheidsconferentie en zal met deelnemers uit zo'n veertig landen spreken over onder meer de toekomst van de Navo, Europees defensiebeleid en het afnemende geopolitieke belang van het Westen.

De waterschapsbelasting stijgt dit jaar met 4,6 procent. Dat is de hoogste stijging sinds 2009, berekende het CBS, dat de begrotingscijfers van de 21 waterschappen in Nederland analyseerde. Inwoners van het Hoogheemraadschap van Delfland zijn opnieuw het duurste uit.

China halveert vandaag importtarieven op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. De spanningen tussen China en de VS nemen af sinds de gedeeltelijke handelsdeal die ze in januari ondertekenden. Deze maatregel staat daar niet in, maar blijkbaar willen de Chinezen een gebaar van goede wil maken.

De domtoren wordt gerenoveerd. Vandaag gaat de eerste steen uit de toren. De domtoren wordt gerenoveerd. Vandaag gaat de eerste steen uit de toren.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: De rente die je betaalt op nieuwe hypotheken is tot een nieuw dieptepunt gedaald. Zowel bij ABN Amro als bij NIBC kun je inmiddels de rente voor 10 jaar vastzetten op minder dan 1 procent.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Een kringloopwinkel in Alkmaar gebruikte de naam van concurrent Rataplan als ingekocht zoekwoord op Google. Van Google mag het, van de rechter niet.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: De VS voeren de druk op Huawei verder op. De FBI, het ministerie van Justitie en de openbaar aanklagers beschuldigen de Chinese telecomgigant officieel van samenzweren om bedrijfsgeheimen te stelen.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Heel Holland coacht en het helpt vaak weinig, schrijft Hidde de Vries

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van