Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Z First

WTO lamgelegd door VS | FNV naar Tata Steel | En onzekerheid over beleid remt economische groei

10 december 2019 06:45 Aangepast: 10 december 2019 09:16
Medewerkers van Tata Steel IJmuiden. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Grote kans dat de Wereldhandelsorganisatie vandaag wordt lamgelegd. De Verenigde Staten blokkeren het benoemen van nieuwe rechters, gevreesd wordt dat het belangrijkste orgaan voor het oplossen van handelsruzies hierdoor na vandaag niet meer functioneert. "Je krijgt een tijger met een kunstgebit."

FNV gaat vandaag met haar 4000 leden die bij Tata Steel werken in gesprek. In een tent op het terrein van Tata wordt de strategie voor de komende tijd besproken. De leden overleggen of er acties moeten komen vanwege de 1600 banen die op het spel staan in IJmuiden bij een grote Europese reorganisatie.

De onzekerheid over het stikstof- en PFAS-beleid remt komend jaar de economische groei in verschillende sectoren. Voornamelijk de bouw, industrie en boeren hebben last van de onzekerheid. Dat moet stoppen, stelt de researchafdeling van ABN Amro in de de sectorvoorspellingen voor de komende jaren.

Werkgeversorganisatie AWVN verwacht dat de lonen volgend jaar met 3 procent omhoog gaan. Is dit nu eindelijk de loongolf waar we al zo lang op wachten? Of is het nog te mager? Over dit en andere actuele onderwerpen gaan we het om 15.15 uur hebben met minister Hoekstra van Financiën. Zelf een vraag stellen? Dat kan! Stuur je vraag (maximaal 2 zinnen) naar roel.schreinemachers@rtl.nl - dan stellen we die vragen de komende week.

Heb je onze splinternieuwe app al gedownload? Daarin volg je simpel al het financieel-economische nieuws waar jij iets aan hebt. Je kan je abonneren op topics, switchen tussen dark & light-modus en alle uitzendingen en video’s kijken. Je download 'm hier!

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:  "De subsidie op biomassa moet onmiddellijk worden afgeschaft", zegt energie-hoogleraar David Smeulders van de TU Eindhoven. Die subsidie is een perverse prikkel die bossen kost. Bossen die we juist nodig hebben tegen de opwarming van de aarde, stelt Smeulders in een interview met Roderick Veelo

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:  Het scheiden van landbouw en natuur is een onorthodoxe suggestie, die veel weerstand oproept bij zowel boeren als milieuorganisaties. Maar het kan wel in een klap de stikstofcrisis oplossen, zeggen de voorstanders. Hoe kansrijk is dit plan?

En dit heb je gisterenavond misschien gemist:  Het kabinet mag toch geen nieuwe luchtvaartmaatschappijen weren op Lelystad Airport. Eerder liet minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) nog weten dat alleen maatschappijen die verhuizen vanaf Schiphol welkom zijn in Lelystad. Maar dat druist in tegen EU-regels

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Je wist het misschien niet, maar ons kabinet is hartstochtelijk voorstander van waarheidsvinding, schrijft Pieter Klein. Ja, echt. Hij stelt voor om eens te turven hoe vaak zoeken naar de waarheid in de praktijk wordt gehinderd.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van