Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Z First

Scholen dicht om personeelstekort | Zzp'ers vrezen nieuwe wet | Van sterrenrestaurant naar kerstparadijs

09 december 2019 06:34 Aangepast: 09 december 2019 06:39
Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Administratieven rompslomp, nog steeds geen rechtszekerheid, onwerkbaar. Honderden zzp'ers hebben bezorgd gereageerd op de internetconsultatie van minister Koolmees. Ze klagen niet alleen, maar doen ook voorstellen over de maximum opdrachtduur die best langer kan en het verminderen van administratieve lasten.

Koppen bij elkaar en actievoeren maar. Boeren, bouwers en vervoerders zinnen vanavond op nieuwe maatregelen. Ze zijn nog steeds niet blij met het kabinetsbeleid als het gaat om stikstofuitstoot en PFAS-normen. Ze schuwen geen middel en noemen als opties: het platleggen van Schiphol, het verkeer in heel Nederland verstoren of het platleggen van de voedselvoorziening in de week voor Kerstmis. 

Nog meer actie, maar dan tegen het lerarentekort. Om een signaal af te geven aan de Haagse politiek sluiten zestien basisscholen in Amsterdam een week de deuren en zitten 54000 leerlingen thuis. Onorthodox, vindt de Onderwijsinspectie. De schooldirecteur denkt daar anders over: "Tot nu toe hebben we deze problemen misschien wel te weinig laten zien."        

Niet alleen menig thuiskok pakt uit met de kerst, ook de chefs van sterrenrestaurant gaan lekker los. Op zich eet je in deze etablissementen het hele jaar feestelijk, maar met kerst gaat er hier ook nog een extra sausje overheen. Zoals bij Parkheuvel (twee sterren) dat ieder jaar wordt omgetoverd tot kerstparadijs.   

Weg met de subsidie op biomassa, want dat is niets meer dan een perverse prikkel. Want die prikkel gaat ten koste van bossen en die hebben we juist nodig tegen de opwarming van de aarde. Dat zegt althans energie-hoogleraar David Smeulders van de TU Eindhoven in een nieuwe aflevering van De Buitenlucht met Roderick Veelo. 

Dick Benschop, topman van Schiphol. Dick Benschop, topman van Schiphol.

Dit stuk werd het weekend het meest gedeeld: Klimaatneutraal vliegen en het bijmengen met biokerosine verplicht maken. Schiphol-baas Dick Benschop wil een voortrekkersrol spelen als het gaat om klimaatneutraal vliegen. Nu de ambities nog waarmaken. 

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Onorthodox, het roept veel weerstand op, maar het kan wel in één klap de stikstofcrisis oplossen: het scheiden van landbouw en natuur.

En dit het je het weekend misschien gemist: Boskalis gaat voor de Filipijnse kust drie kunstmatige eilanden opspuiten, die tegen de zwaarste tyfonen moeten kunnen. Het complete droogleggingsproject gaat ongeveer 650 miljoen euro kosten.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Het huidige Amsterdamse stadsbestuur is een geliefd onderwerp voor populistische rechtse frames, schrijft columnist Cody Hochstenbach, maar het woonbeleid is bijvoorbeeld zo links nog niet.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van