Z First

Overleeft Snel debat? | Kaasmakers niet onder indruk van heffingen | En krijgt Greenpeace een demonstratieverbod?

04 december 2019 06:22
Menno Snel, staatssecretaris van Financiën. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Staatssecretaris Menno Snel bereidt zich deze morgen voor op een zwaar debat. Hij moet zich voor de Tweede Kamer verantwoorden voor de toeslagenaffaire en de afhandeling daarvan. Eerder werd al duidelijk dat hij cruciale stukken had achtergehouden. Grote vraag: overleeft hij dit debat?

Nederlandse kaasmakers schrokken zich rot toen ze hoorden over Amerikaanse importheffingen. De helft van de Nederlandse kaasexport naar VS heeft daarmee te maken gekregen. Vooralsnog is de schrik geweken: vooral de Fransen komen er bekaaid vanaf.

Een hele lading inkoopmanagersindexen komt vandaag uit. Van China tot Italië en van de Eurozone tot de VS. Die indexen geven aan wat inkoopmanagers in de dienstensector de komende tijd verwachten van de economie.

Komt er een demonstratieverbod voor Greenpeace-actievoerders op de Noordzee? Shell wil dat het verboden wordt voor Greenpeace om te protesteren bij de zogeheten Brent-olieplatforms die Shell in zee wil laten staan. Volgens de oliereus is een verbod nodig voor de veiligheid van Greenpeace, maar de milieuorganisatie wil gewoon kunnen protesteren.

Er is nú actie nodig van het Rijk in de huisvestings- en daklozenproblematiek. Dat schrijven alle ombudsmannen van Nederland in een brief aan premier Mark Rutte. Het aantal daklozen is in tien jaar tijd verdubbeld. Gemeenten staan nu met lege handen, volgens de ombudsmannen, en kunnen het niet alleen aan.

Archieffoto Archieffoto

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: 400 tot 700 euro is voor 'limited edition' sneakers het nieuwe normaal. Maar ver boven de duizend euro zie je ze ook steeds vaker. Het is een miljardenbusiness geworden en Nike en Adidas wrijven in hun handjes. 

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: Er is een bindend vrouwenquotum. Daar is jaren over gesteggeld, maar gisteren stemde de Tweede Kamer vóór. Raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moeten straks voor tenminste 30 procent uit vrouwen bestaan.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist: China staat voor de grootste economische uitdaging ooit. Niet de handelsoorlog, of het gekibbel met Amerika, maar de vergrijzing. Er komen steeds meer 65-plussers in het land terwijl de werkende bevolking afneemt. Dat hebben ze aan zichzelf te danken.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat: 

Fijne dag!

p.s. Niet veel mensen zouden een schilderij van Auschwitz boven de bank hangen. En toch stond het te koop als 'muurdecoratie' bij Bol.com. Het is inmiddels verwijderd, maar hoe komt zo'n product überhaupt op Bol.com terecht

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van