Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Z First

Oost-Duitse economie loopt nog steeds achter | State of Europe | En recenseren is verslavend

08 november 2019 06:27 Aangepast: 08 november 2019 08:01
West-Duitse schoolkinderen komen een paar dagen na de val van de muur twee Oost-Duitse grenswachten tegen. Beeld © Getty Images

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Zaterdag is het dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Sindsdien is er veel veranderd, maar de economie in het oosten van Duitsland loopt nog steeds flink achter bij die in het westen. Toch wijzen de meeste lijntjes inmiddels de goede kant op

Waar het vandaag ongetwijfeld ook over de val van de Muur zal gaan is in Berlijn. Ursula von der Leyen houdt daar haar State of Europe-speech in het bijzijn van Angela Merkel. De aankomend voorzitter van de Europese Commissie heeft daar tijd genoeg voor. Het Europarlement moet nog steeds haar hele Commissie goedkeuren

Over 20 jaar is het aantal ouderen dat mantelzorg nodig heeft met 70 procent gegroeid. ​​​En er zijn veel te weinig mensen om die mantelzorg te geven, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Viroen Soebedar (25) zorgt al bijna tien jaar voor zijn moeder. Dat is soms zwaar, maar ook heel mooi. "Ik heb er ontzettend veel van geleerd." 

Meestal zitten ze in het donker, soms in het volle licht. In een theater-, of bioscoopzaal, voor de tv of achter een tafeltje in een hip restaurant beoordelen ze wat er zich voor hen afspeelt zodat jij weet wat goed is en wat niet. We spraken met twee recensenten over hun beroep. "Er is niets zo verslavend als kwaliteit."

Vanwege ziekte niet kunnen werken, betekent niet automatisch dat je verder ook niks meer mag, zo blijkt maar weer. Automatiseerder Ctac had een werknemer die ondanks zijn ziekte tijdens het sportevenement Alpe d'HuZes een Franse Alp oprende, niet mogen ontslaan. Het bedrijf moest de man daarom bijna anderhalf jaar loon doorbetalen, blijkt uit onderzoek van RTL Z.

Het overstapseizoen is weer begonnen! Op 12 november moeten alle zorgpremies voor volgend jaar bekend zijn. Voor veel Nederlanders een moment om hun zorgverzekering eens goed tegen het licht te houden. Maar waar moet je op letten? Hoe bespaar je maximaal? Je krijgt het antwoord in ons programma Kijkers aan Z. Om 12:00 live op LinkedIn, om 14:30 op tv en later in de middag terug te kijken op onze site. 

De Koninklijke Marechaussee onderzocht een vliegtuig met de bestemming Madrid. Het kapingsalarm bleek achteraf per ongeluk te zijn geactiveerd. De Koninklijke Marechaussee onderzocht een vliegtuig met de bestemming Madrid. Het kapingsalarm bleek achteraf per ongeluk te zijn geactiveerd.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Groot alarm, vertraagde vluchten en honderden mensen die direct aan het werk moesten. Een foutje van een Spaanse piloot had nogal wat voeten in aarde. Er zijn forse kosten gemaakt door de inzet van hulpdiensten. Wie draait er op voor de rekening van de 'vliegtuigkaping'?

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: De bouw van een gigantische dam zorgt voor grote spanningen tussen Egypte, Ethiopië en Soedan. Voor miljoenen Egyptenaren dreigt namelijk een watertekort. Om een 'wateroorlog' te voorkomen gaat de VS bemiddelen.

En dit heb je gisteravond misschien gemist: Nederland is kampioen deeltijd werken en dat is voer voor heftige discussies. Wij bij RTL Z zijn van de centen en puur economisch gezien zou het toch wel goed zijn als sommige Nederlandse vrouwen wat meer gaan werken.

Dit zou wel eens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

Fijne dag!

p.s. Boeren en bouwers moeten niet opdraaien voor Haagse fouten, stelt columnist Hans Stegeman. Er zit maar één ding op: het kabinet moet dokken.

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van