Z First

Leraren staken | Brits parlement ontbonden | En: dit zijn de grote leiders van morgen

06 november 2019 06:30 Aangepast: 06 november 2019 06:34
Leerkrachten bij een eerdere staking. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Ze krijgen er 460 miljoen euro bij, maar toch staken leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs vandaag. Het bedrag is namelijk incidenteel en voor de Algemene Onderwijsbond bij lange na niet genoeg om de te lage salarissen en de te hoge werkdruk aan te pakken.

Gaga, Greta en de paus. Dat zijn de grote leiders van morgen, vindt de Amerikaanse antropoloog en schrijver Simon Sinek. Zij snappen dat werken en ondernemen een spel is zonder eind, zegt hij in gesprek met RTL Z. "Een spel dat je daarom ook niet kunt winnen."

We zijn in het oog van de brexitstorm beland. Het Britse parlement wordt vandaag ontbonden, 25 werkdagen voor de verkiezingen op 12 december. De komende weken staan niet in het teken van het principe-akkoord met de EU, maar van campagne voeren - zittend premier Boris Johnson heeft al een voorschot genomen op die verkiezingsstrijd.

Zzp'ers, flexwerkers, maar ook gedetacheerden vormen samen de groep 'moderne werkenden'. Zij hebben geen behoefte aan een traditionele vakbond die alles in regeltjes wil gieten. Daarom richtte Roos Wouters de Werkvereniging op. "Mensen willen nu eenmaal op andere manieren werken."

Vakbladenuitgever Mybusinessmedia ging onlangs failliet. De verkoop van verschillende titels aan concurrent Promedia had soelaas moeten bieden. Tot de koper weigerde een deel van de overnamesom af te betalen. Reden? Een veel lagere omzet dan hen was voorgespiegeld.

Het actiecomité XS4ALLmoetblijven. Directeur Anco Scholte ter Horst zit rechtsonder. Het actiecomité XS4ALLmoetblijven. Directeur Anco Scholte ter Horst zit rechtsonder.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld:  Na ING en ABN Amro kunnen nu ook klanten van de Rabobank betalen met Apple Pay. Met de dienst kun je makkelijk contactloos betalen, zonder maximumbedrag. Je moet dan wel een iPhone of Apple Watch hebben.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen:  De wens van duizenden mensen gaat in vervulling: er komt een vervanger voor XS4ALL. Het actiecomité dat al maanden strijdt voor het behoud van die naam, haalde binnen 24 uur 1,25 miljoen euro op met crowdfunden om een nieuwe provider op te zetten. Hoe die gaat heten, komen we op 11 november te weten.

En dit heb je gisterenavond misschien gemist:  De NS wil er nu toch eindelijk echt vanaf: de oude Voordeelurenkaart waarmee je in de middag- en avondspits nog met 40 procent korting kunt treinen. Dat zorgt er alleen wél voor dat zo'n 200.000 reizigers maandelijks 6 euro meer kwijt zijn voor hun reis.

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat: 

Fijne dag!

p.s. Wil je een goed draaiende economie, dan heb je goede managers in het bedrijfsleven nodig. En niet alle Nederlandse managers zijn zo goed als ze zelf denken, stellen Rabo-economen Jesse Groenewegen en Sjoerd Hardeman. 

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van