Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Z First

Koopkracht-voorspellingen kloppen niet | Zzp'ers opgelet | En: locatie 'designated survivor' bekend

13 september 2019 06:30 Aangepast: 13 september 2019 06:30
Minister Wopke Hoekstra van Financiën en premier Mark Rutte voorspellen vaak dat de meeste mensen erop vooruit gaan. Beeld © ANP

Goedemorgen! Dit speelt vandaag:

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

Volgende week is het Prinsjesdag, maar nu al hoor je ze weer overal voorbijkomen: uitspraken over hoeveel je er volgend jaar wel of niet op vooruit zal gaan. RTL Nieuws heeft de voorspellingen voor komend jaar al ingezien. Maar komen die voorspellingen een beetje uit? Onze dataresearchers ontdekten van niet. Volgens economen heeft het ermee te maken dat de voorspellingen weinig rekening houden met individuele verschillen.

Er komt een advies van de Hoge Raad in de Urgenda-zaak. De overheid moet van het gerechtshof de uitstoot van broeikasgassen inperken. Daar nam de staat geen genoegen mee en stapte naar de Hoge Raad. Vandaag geeft de procureur-generaal een belangrijk advies over de zaak. Het is weliswaar geen uitspraak maar de adviezen worden vrijwel altijd overgenomen in de definitieve uitspraak. 

Vijf Nederlandse banken willen samen witwassers aanpakken. Het plan is om alle tien miljard transacties die de banken per jaar samen van al hun klanten verwerken door te gaan lichten. Grote vraag is of zo'n gezamenlijke aanpak wel mag

Zelfstandigen opgelet: de regels voor btw-aftrek gaan op de schop. Het idee is dat ondernemers die maximaal 20.000 euro omzet per jaar draaien vrijgesteld worden van het afdragen van btw. Dat moet de administratieve rompslomp wegnemen. Maar er zitten ook wel wat nadelen aan de nieuwe regeling. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is de Nederlandse 'designated survivor' tijdens Prinsjesdag.  Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is de Nederlandse 'designated survivor' tijdens Prinsjesdag.

Dit stuk werd gisteren het meest gedeeld: Wat verdient de baas? Een peiling van Human Capital Group geeft een indicatie voor het antwoord op die vraag. Gemiddeld krijgt een directeur 3,7 keer zoveel als een medewerker.

Wij vinden dat je dit ook wel even moet lezen: 'Een big bang' of een 'bazooka': zo werd het monetaire steunpakket genoemd dat voorzitter Mario Draghi van de ECB gisteren lanceerde. Er wordt flink ingegrepen om de Europese economie te stimuleren. De depositorente gaat omlaag en de ECB gaat obligaties opkopen. Maar wat betekent dat en hoe gaat het nu verder

En dit heb je vannacht misschien gemist: Nog maar een recordje erbij dan. De WOZ-waarde van Nederlandse huizen is dit jaar harder gestegen dan de afgelopen jaren, door de bank genomen met 7,8 procent. Daarmee staat de WOZ-waarde op een recordhoogte

Dit zou weleens langs kunnen komen bij de koffieautomaat:

  • Minister Stef Blok is 'designated survivor' op Prinsjesdag. Opmerkelijk genoeg is ook bekend waar hij is die dag: op bezoek in het Europees Parlement in Straatsburg.
  • Wat er is gebeurd met oud-Philips-topman Tob Cohen is nog steeds niet duidelijk. De Keniaanse politie houdt er rekening mee dat hij onder het hotel ligt dat in opdracht van de echtgenote waarmee hij in een vechtscheiding ligt is gebouwd. 
  • Rotterdam trekt 15,5 miljoen uit voor het Songfestival, maar waarvoor precies blijft onduidelijk.
  • Is dat wat? Die nieuwe iPhone 11? Anic van Bright weet het
  • Gate, instaptijd, stoelnummer en... wat weeg je eigenlijk? Transavia weegt vandaag passagiers die het vliegtuig instappen. 

Fijne dag!

p.s. Columnist Hans Stegeman kroop in de huid van Mark Rutte en schreef vast een concept-troonrede. "Meer ruimte voor natuur en milieu, meer perspectief voor mensen, meer investeren in infrastructuur en kennis. Dat zijn de prioriteiten voor de toekomst van Nederland."

Elke ochtend als eerste deze update in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de Z First nieuwsbrief.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore