Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Z First

Alles wat je moet weten over de verkiezing van Trump

09 november 2016 16:59 Aangepast: 29 juli 2017 20:00

Goedemiddag! Kun jij al het nieuws over de verkiezing van Donald Trump niet meer bijhouden? Wij zetten de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

Hoe kan het toch dat iedereen ernaast zat? Experts, politici en – vooral – opiniepeilers: vrijwel niemand hield nog rekening met een overwinning van Trump, toch gebeurde het ‘ondenkbare’. De collega’s van Politico zochten uit waarom. Durven Trumpianen hun voorkeur niet te vertellen of ondervroegen de opiniepeilers gewoon de verkeerde mensen?

En dan nog zoiets: de verwachte chaos op de markten, die kwam ook niet. “De schok is dat de schok op de beurzen zo klein is”, vertelde analist Corné van Zeijl aan RTL Z. De beurzen leken aan het begin van de dag nog in elkaar te donderen, maar de schade is beperkt gebeleven. Sterker nog, op het moment van schrijven staan de AEX en de Dow Jones zelfs een beetje in de plus.

Ondertussen maakt menig Nederlandse econoom zich toch behoorlijk zorgen. Hoofdeconoom van ING, Marieke Blom, vreest handelsoorlogen en het einde van vrijhandelsverdrag TTIP. ABN Amro vreest voor de invloed die Trump op de Amerikaanse centrale bank kan uitoefenen en hoogleraar Sylvester Eijffinger is bezorgd om mogelijke importbeperkingen.

Ondertussen mogen we met Trump aan het roer ook best vrezen voor onze privacy. Wat Trump betreft is klokkenluider Edward Snowden een landverrader die de doodstraf verdient, hij riep eerder op tot een boycot van Apple omdat het bedrijf weigert om inlichtingendiensten toegang te geven tot hun appraten en hij is groot voorstander van het grootscheeps verzamelen en bewaren van metadata. 

Trump kennen we wel een beetje, maar wie is de man achter Trump? Mike Pence, zijn vicepresident, wordt volgens Amerika-expert Ruth Oldenziel eigenlijk de machtigste man in Washington. Hij heeft een berg aan bestuurlijke ervaring, is aartsconservatief en strenggelovig. 

Goed nieuws voor goedlachse masochist of liefhebber van een geintje. Vul hier je eigen naam (of die van een ander) in en het tooltje genereert automatisch tientallen beledigende tweets van Trump aan het adres van het slachtoffer (niet voor tere zieltjes).

Inmiddels is de Amerikaanse nacht weer voorbij, hoe nu verder? Morgen wordt het allemaal wel heel echt voor Trump, dan mag hij op de koffie bij de huidige president Obama om de overgang te bespreken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van