We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

10 mei 2012 16:01

Vestia wil twee grote woonbedrijven verkopen

Vestia wil twee grote woonbedrijven verkopen

Woningstichting Vestia wil haar woonbedrijven Stadswonen in Rotterdam en Zuidplas in Nieuwerkerk aan den IJssel verkopen. Bronnen bevestigden donderdag berichtgeving daarover in NRC Handelsblad. In totaal gaat het om bijna 10.000 woningen.

Vestia, een van de grootste woningcorporaties in Nederland, zit in grote financiële problemen. Het heeft voor miljarden geleend om woningen te kunnen bouwen. Het risico op rentestijgingen is afgedekt via derivaten, financiële instrumenten met een speculatief karakter. Bij een daling van de rente daalt ook de marktwaarde van de derivaten. Om de verliezen op de producten op te vangen, eisten de banken voor miljarden extra garanties van Vestia.

De website van de NOS hield donderdag een rondgang langs diverse wethouders over de problemen van Vestia. Zij vrezen dat hierdoor bouwprojecten op de tocht staan, waardoor in achterstandswijken verpaupering dreigt.

De Haagse wethouder Marnix Norder vreest dat 34 projecten in zijn stad op de tocht staan. ,,Dit heeft heel vergaande gevolgen'', zegt hij. Norder is teleurgesteld in de ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën. ,,Dit is een hele koude sanering. Ze zijn puur gefocust op de euro's en niet op de mensen.''

Topnieuws