We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 april 2017 07:24

Vertrouwen consument skyhigh, we willen weer kopen

Het consumentenvertrouwen is in april gestegen naar het hoogste niveau sinds februari 2001. Nederlanders zijn daardoor ook weer bereid de portemonnee te trekken om grote aankopen te doen, ze zijn positiever geworden over hun eigen financiële situatie.

Met 26 ligt het consumentenvertrouwen in april ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3), schrijft het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Vertrouwen in de economie

Volgens het CBS is er vertrouwen in het economisch klimaat. Het optimisme betreft zowel de afgelopen als de komende twaalf maanden. 

Dat optimisme was in februari nog niet echt te zien. Consumenten gaven 0,8 procent meeer uit dan in februari 2016. Weliswaar een stijging, maar lager dan in de maanden ervoor. Er werd vooral meer besteed aan voedings- en genotmiddelen. Verder gaven ze maar iets meer uit aan duurzame goederen. Er werd minder uitgegeven aan voertuigen en huishoudelijke apparaten.

Rooskleurige groeicijfers

Het consumentenvertrouwen houdt daarmee ongeveer gelijke tred met de daadwerkelijke economische groei. De Nederlandse economie groeide vorig jaar met 2,2 procent en ook dit jaar wordt een 'robuuste groei' van 2,1 verwacht, bleek eind maart uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). 

Topnieuws