Ga naar de inhoud
Aangeboden door KPN & ESET Nederland

Nieuw seizoen Cybersessies: 'Focus op consumenten'

Na drie succesvolle edities start vrijdag 8 december het nieuwe seizoen van Cybersessies. Verwacht een programma waarin kopstukken uit de wereld van cybersecurity tips geven hoe we ons dagelijkse digitale leven veiliger kunnen maken.

Hoe weet je of je bent gehackt? Hoe voed je kinderen digitaal veilig op? En wat komt er bij een veilige thuiswerkplek kijken? Om de digitale veiligheid van jou als consument te verbeteren, zendt RTL Z in samenwerking met KPN en het digitale beveiligingsbedrijf ESET zes weken lang de talkshow 'Cybersessies' uit. Vanaf 8 december nodigt presentator Remy Gieling elke vrijdag om 11:10 uur experts bij hem aan tafel uit met wie hij de cybersecurity-actualiteit induikt, belangrijke thema's bespreekt en praktische tips uitlicht.

Praten over cybersecurity relevanter dan ooit

Dave Maasland, CEO van digitaal beveiligingsbedrijf ESET Nederland, maakt zich met zijn bedrijf hard voor het digitaal veilig(er) maken van Nederland. Alles wat digitaal is, beveiligen zij. De keuze was dan ook snel gemaakt dat zij voor de vierde keer op rij in samenwerking met RTL Z Cybersessies maken.”

Volgens de expert zijn er twee redenen waarom een programma over cybersecurity juist in deze tijd belangrijk is om uit te zenden. "Aan de ene kant zien we dat we continu met nieuwe technologieën worden overspoeld, aan de andere kant is daar ons digitale leven dat continu in beweging is. Wil de wereld van vandaag begrijpen, dan moet je 'm door een digitale bril bekijken. Tijdens Cybersessies zetten we die cyberbril op, wordt er op de huidige ontwikkelingen ingegaan en bespreken we hoe je de digitale middelen kunt inzetten om je dagelijkse leven te verrijken."

Vanwege de focus dit seizoen op ons digitale leven was het een logische stap om KPN bij het programma te betrekken. De telecomprovider ziet dat digitale veiligheid een steeds grotere rol gaat spelen in ons dagelijks leven. Gijs Isbouts, directeur KPN Veilig, legt uit dat cybersecurity voor hen een heel belangrijk topic is. "We onderzoeken continu wat we kunnen doen om het internet nog veiliger te maken, zowel met netwerken als diensten die onze klanten kunnen gebruiken om hun digitale leven veiliger in te richten."

Uit recent klantonderzoek weet de expert dat het onderwerp onder de doelgroep leeft. "Tweederde van de klanten geeft aan dat ze digitale veiligheid belangrijker vinden dan bijvoorbeeld online gemak. Zoiets zouden ze nooit aankaarten als ze zich er geen zorgen over zouden maken." Maasland haalt het bericht van het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aan, waaruit blijkt dat Nederlanders zich naast spanningen tussen bevolkingsgroepen het meest zorgen maken over cyberdreigingen. "Cyberdreigingen worden gezien als het meest waarschijnlijke scenario voor bedreiging van onze nationale veiligheid."

Ondanks dit blijven consumenten volgens Isbouts denken dat er vaak bij hen persoonlijk niet veel door cybercriminelen te halen valt. "Toch blijkt dit in de praktijk anders te liggen. Met Cybersessies willen we kijkers dan ook bewustmaken van de acties die ze heel eenvoudig kunnen nemen om zichzelf digitaal beter te beveiligen."

Lancering 'schonere internetlijn'

Over oplossingen gesproken, beide cyberpartijen hebben ook buiten de uitzendingen om de krachten gebundeld die tot nieuwe diensten hebben geleid. "We kennen elkaar al lang uit het securityveld en bleken dezelfde filosofie te delen", vertelt Maasland. "Hoe mooi zou het zijn als we het digitaal beschermen voor alle consumenten zo makkelijk mogelijk zouden kunnen maken? Na jaren van ontwikkelen, lanceren we nu met trots onze oplossing, waarmee we zorgen dat het internet dat jij in je huiskamer krijgt dankzij een slimme beveiligingstechnologie wordt gefilterd. Klik je bijvoorbeeld per ongeluk op een phishinglink, dan wordt het bij de bron geblokkeerd."

Isbouts vult zijn partner in cybersecurity aan: "Het grote pluspunt van de oplossing is dat je als consument het alleen bij ons hoeft te bestellen, waarna wij op netwerkniveau de extra bescherming aanzetten. Met één druk op de knop zorgen we er zo voor dat de internetlijn nog schoner op alle apparaten bij jou thuis binnenkomt. En daarbij geven we extra controle over je internetverbinding. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde websites blokkeren die niet geschikt zijn voor kinderen. Het is een laagdrempelige service, waarmee we Nederlandse huishoudens digitaal weer een stuk veiliger en digitaal weerbaarder maken."

Start vierde seizoen Cybersessies

Op vrijdag 8 december start het vierde seizoen van Cybersessies op RTL in samenwerking met KPN en het digitale beveiligingsbedrijf ESET. In deze wekelijkse cybersecurity talkshow gaan (inter)nationale experts met elkaar in gesprek over belangrijke thema’s die binnen de wereld van digitale veiligheid spelen. Een kijktip voor bedrijven én burgers.

Cybersessies
Bekijk ook:
Cybersessies