Ga naar de inhoud
Aangeboden door Kickstart AI

Eerste seizoen Cybersessies AI start vrijdag 6 oktober: 'AI is als LEGO'

Om Nederland bij te praten over de reeks aan mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI), zendt RTL Z in samenwerking met Kickstart AI zes weken lang het programma 'Cybersessies AI' uit. Een wekelijkse talkshow waarin diverse experts met elkaar in gesprek gaan over belangrijke thema's binnen de wereld van AI.

Wil je in je bedrijf aan de slag met artificial intelligence, maar zou je niet weten waar te beginnen? Of zou je er gewoon graag op laagdrempelige manier meer over te weten willen komen? Blok dan vanaf aanstaande vrijdag 6 oktober 11:10 uur wekelijks een klein halfuur in je agenda voor 'Cybersessies AI'. Het programma waarin presentator Remy Gieling kenners uitnodigt om samen op de kansen van AI in te zoomen. En omdat zo'n groots, ontastbaar onderwerp pas écht door voorbeelden uit de praktijk gaat leven, wordt er elke uitzending een inkijkje bij een bedrijf gegeven dat AI op de een of andere manier inzet. Van AH en ING tot scale-ups, interessante inzichten verzekerd!

'AI is als LEGO'

Vaker dan we denken, hebben we in ons dagelijkse leven te maken met AI: Netflix die filmsuggesties op basis van ons kijkgedrag geeft, Spotify die hetzelfde voor muziek doet, de parkeergarage die je kenteken herkent en signaleert of je wel / niet hebt betaald, en supermarktapp Crisp die door de optie 'Mis je iets?' producten na een x-aantal aanvragen automatisch aan hun assortiment toevoegen. Terwijl artificial intelligence overal om ons heen is, weten we er met z'n allen over het algemeen weinig over. En wát we er vanuit de media over weten, is vaak negatief. 

Volgens Remy Gieling, presentator, AI-expert en founder van ai.nl, komt een programma als Cybersessies AI dan ook op het juiste moment om het beeld bij te stellen. "Vaak wordt artificial intelligence als één ding gezien, als een soort Google, maar het is een verzamelnaam van duizenden technologieën die soms aan elkaar worden geknoopt en er altijd op gericht zijn om processen waar voorheen mensen voor nodig waren, te automatiseren." Gieling vergelijkt het met LEGO: "Elk blokje staat gelijk aan een aparte technologie die je los kunt gebruiken of aan elkaar kunt klikken."

Angst versus kans

De AI-deskundige kan goed begrijpen dat veel mensen het maar iets spannends vinden. "AI heeft bijna altijd wel te maken met kennis en kunde die ons voorheen heel menselijk maakten. Cognitief vermogen behoorde tot het menselijk brein, niet tot systemen. Nu staan we op het punt dat AI onze menselijke capaciteit evenaren of er zelfs aan voorbijgaan."

Gieling kaart aan dat de mensen die AI als bedreiging zien een valide punt hebben. "Als systemen slimmer en slimmer worden, kan er een toekomst ontstaan waar er superintelligentie mogelijk is. Voor deze hypothetische toekomst moet er wetgeving komen. Tegelijkertijd is dit slechts 1% van de AI-puzzel, een uitzonderingsgeval. De meeste AI is niet eng en bovenal heel nuttig. Als we ons alleen focussen op de doemscenario's en te weinig op de praktische toepassingen, laten we in Europa belangrijke kansen links liggen. Iets waar in Europa vaak te weinig aandacht voor is en waardoor we, wat betreft het efficiënt(er) inrichten van bedrijven, achterlopen op de VS en China. Naar mijn mening moeten we ons ervan bewust worden dat het grote gevaar 'm in een heel klein, weliswaar belangrijk puzzelstukje zit. Maar om ons daar nu op blind te staren... zonde!"

Relevantie Cybersessies AI

Juist door bovenstaande vindt presentator Gieling het nieuwe programma 'Cybersessies AI', dat een samenwerking tussen RTL Z en het non-profit initiatief Kickstart AI van o.a. ING, KLM, NS en Ahold Delhaize is en zich sinds 2022 inzet om de adoptie van AI in Nederland te versnellen, een zeer relevante zet. "We delen een gemeenschappelijk doel en dat is om een brede zakelijke doelgroep op een laagdrempelige, luchtige en bovenal positieve manier bewust te maken van wat de mogelijkheden van AI zijn. Hoewel Kickstart AI deel uitmaakt van de techcommunity, begrijpen ze ook dat - om het potentieel van AI volledig te kunnen benutten - ze de rest van de maatschappij moeten interesseren. Waarom is AI geen enge technologie? Waar liggen de kansen en uitdagingen? En waarom is het geen hype, maar een blijvertje? Allemaal vragen die we op een toegankelijke manier in Cybersessies AI bespreken."

Ook Sander Stomph, co-founder van Kickstart AI, kijkt ontzettend uit naar de eerste serie Cybersessies AI. Waarom hij de samenwerking met RTL Z is aangegaan? "AI gaat voor een groot deel bepalen hoe wij in de toekomst leven, werken en consumeren. Wat we zien is dat veel landen, zoals Frankrijk, Duitsland, de VS en China belangrijke stappen op AI-vlak maken. Enerzijds is dat niet erg, want de toepassingen zijn heel nuttig, maar het risico is ook dat we altijd achter de feiten aan hobbelen. Zij hebben altijd de best software, zij houden de beste infrastructuur, waardoor ze nog harder kunnen groeien. In Nederland praten we met z'n allen vooral over AI in plaats van dat we in actie komen."

Volgens Stomph moeten we dat niet willen. "Je wilt als Nederland niet wachten, totdat andere landen voor ons bepalen welke AI-technologie we gaan gebruiken en welke regelgeving geldt. We hebben het punt bereikt dat we een Nederlandse, oranje touch aan de AI-ontwikkelingen moeten geven." Gieling vult aan: "In Amerika heeft iedereen - van de koffiejuffrouw tot de CEO - het over AI. In Nederland is het een handjevol programmeurs die het volgen, maar om impact met AI te maken, is de hele organisatie nodig. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je mensen op een inspirerende manier meeneemt in de ontwikkelingen en dat het niet slechts iets voor een select techclubje blijft."

Om stappen te maken, begint het bij bewustwording. Iets waar er een belangrijke rol voor het programma 'Cybersessies AI' is weggelegd. Stomph: "Wat Gieling eerder ook al aangaf, er gebeurt heel veel en wat wij vinden dat we in ons land missen, is aandacht voor alle positieve voorbeelden die er al zijn. In theorie kan er veel fout gaan, maar laten we ons eens meer focussen op wat er op AI-vlak speelt en wat ons leven beter maakt. Zoiets mist wat ons betreft, en mist het, dan moet je het zelf oppakken. Daarom hebben we bij RTL Z aangeklopt. Verwacht een mooi gemaakt programma, waarbij we Nederland ingaan en inspirerende verhalen van ondernemers uit de praktijk delen."

Cybersessies AI

RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met het non-profit initiatief Kickstart AI de serie 'Cybersessies AI' uit. Het programma waarin de positieve kanten van artificial intelligence worden belicht. Word bijgepraat over waar we in ons dagelijkse leven tegenwoordig al met AI te maken hebben, hoe bedrijven het kunnen inzetten om efficiënter te werk te gaan, en in hoeverre de angst voor AI gegrond is.

Cybersessies AI is elke vrijdag om 11:10 uur op RTL Z te zien.