Cyberspionnen die bij bedrijven inbreken; het klinkt als een scene uit een spannende film, maar toch is het de realiteit. Presentator Remy Gieling bespreekt welke partijen cyberspionage inzetten, waarom ze het doen en hoe we ons ertegen kunnen beschermen.
Voor een welvarend, kennisrijk land als Nederland is spionage een serieus risico. Niet voor niets hebben veel spionerende statelijke actoren, zoals Rusland, China en Noord-Korea het op onze bedrijven gemunt. De kennis die wij in huis hebben, trekt andere landen aan. Om hun eigen economie vooruit te helpen en aan specifieke informatie te komen, zetten ze spionage als cyberaanval in.
Christo Butcher, Executive Consultant bij cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, stelt dat digitale spionnen heel anders dan criminele hackers te werk gaan. "Hackers zetten in op de massa: ze willen zoveel mogelijk slachtoffers maken. Bij cyberspionage wordt er een heel ander spel gespeeld. Hierbij bijten spionnen zich in één bedrijf vast. Daarbij is het doel om zo lang mogelijk onder de radar te blijven om zoveel mogelijk informatie weg te sluizen." Hij vult aan dat we bij het woord 'spionnen' niet moeten denken aan intrigerende James Bond-personages. "In de basis zijn het gewoon ambtenaren die van 9 tot 5 werken. Een gewone kantoorbaan dus."
We zijn ons er vaak niet van bewust, maar in principe ligt iedereen virtueel onder vuur. Om Nederland bewuster te maken van onze cyberveiligheid zendt RTL Z in samenwerking met Fox-IT, wereldwijd expert op het gebied van cyberbeveiliging, zes weken lang het nieuwsprogramma 'Cyberupdate' uit. In slechts twee minuten word je over het belangrijkste cybernieuws bijgepraat. Met deze week: cyberspionage.
Kijk hier de uitzending terug
Cyberupdate
Het eerste seizoen van Cyberupdate zit erop. Zes weken lang heeft RTL Z in samenwerking met Fox-IT, expert op het gebied van cyberbeveiliging, 'Cyberupdate' uitgezonden. Verwacht een twee minuten durend programma over het belangrijkste actuele cybernieuws inclusief tips.
