Ga naar de inhoud
Aangeboden door Fox-IT

Hoe hackers aan bedrijfsgegevens komen? Meestal via medewerkers

Beeld © Cyberupdate

Criminele hackers hebben het op onze laptops, tablets en smartphones gemunt. Niet alleen omdat ze de data kunnen verkopen, maar ook omdat het hen een ingang tot een bedrijfsnetwerk kan bieden. Presentator Remy Gieling bespreekt hoe cybercriminelen te werk gaan en hoe je de digitale achterdeur van jouw bedrijf zo dicht mogelijk kunt timmeren.

Criminele hackers zijn dol op het 'grote stappen gauw thuis'-principe; met zo min mogelijk moeite willen ze zo veel mogelijk geld buitmaken. Nu kunnen ze dat doen door persoonsgegevens van duizenden individuen via darknet marketplaces te verhandelen, maar er valt over het algemeen sneller geld te verdienen door bedrijven te hacken. Om digitaal binnen te komen, moet er ergens een achterdeur op een kier staan. En laten veel privécomputers van medewerkers daar vaak de uitgelezen kans voor bieden. Is de computer met een zogenoemde infostealer geïnfecteerd, dan kunnen criminele hackers van een afstand meekijken. Logt een medewerker in op het zakelijke netwerk of werkinbox, dan maken cyberboeven graag van de gelegenheid gebruik om binnen te dringen. Eenmaal binnen kunnen ze met een ransomware-aanval of Business E-mail Compromise veel geld afhandig maken.

Christo Butcher, Executive Consultant bij cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, ziet dit in de praktijk op grote schaal gebeuren: "Wat als ik als cybercrimineel op een privélaptop kan inloggen en ik zie naast een Netflix-account de werkmail openstaan? In zo'n geval kunnen ze niet alleen de gegevens van Netflix stelen, maar kunnen ze ook via een privé-account toegang tot een bedrijfsnetwerk krijgen. En dat is een snelweg naar grote sommen geld!"

We zijn ons er vaak niet van bewust, maar in principe ligt iedereen virtueel onder vuur. Niet dat criminele hackers het op ons als persoon hebben gemunt, maar wel op het verkrijgen van zoveel mogelijk persoonsgegevens. Om Nederland bewuster te maken van onze cyberveiligheid zendt RTL Z in samenwerking met Fox-IT, wereldwijd expert op het gebied van cyberbeveiliging, zes weken lang het nieuwsprogramma 'Cyberupdate' uit. In slechts twee minuten word je over het belangrijkste cybernieuws bijgepraat.

Kijk hier de uitzending terug

Cyberupdate

RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met Fox-IT, expert op het gebied van cyberbeveiliging, 'Cyberupdate' uit. Verwacht een twee minuten durend programma over het belangrijkste actuele cybernieuws inclusief tips. 

Cyberupdate is elke vrijdag om 15:30 uur op RTL Z te zien.

Stappenplan
Lees ook:
Stappenplan om jouw bedrijf cyberveilig(er) te maken