Ga naar de inhoud
Aangeboden door Fox-IT

Criminele hackers hebben individu als doelwit: 'Bij mij valt toch niks te halen?'

Beeld © Presentator Remy Gieling over individuen als doelwit van criminele hackers

Als individu denken we vaak de dans van cyberaanvallen te ontspringen. Toch blijken veel criminele hackers het op onze persoonsgegevens te hebben gemunt. Presentator Remy Gieling bespreekt hoe ze slachtoffers maken en welke veiligheidsmaatregelen je kunt treffen om buiten het beeld van cybercriminelen te blijven.

Cybercriminelen zijn maar op één ding uit en dat is met zo min mogelijk inspanning zoveel mogelijk geld verdienen. Sommigen vallen bedrijven aan, anderen concentreren zich op personen. Van mobile malware dat regelmatig als onschuldig lijkende app in de App Store of Google Play Store staat tot het verstoppen van virussen in legitieme software, criminele hackers halen alles uit de kast om aan jouw persoonsgegevens te komen. Hebben ze beet, dan kunnen ze deze gegevens gebruiken om persoonlijke phishingmails te sturen of kunnen ze deze data - op grote schaal - via darknet marketplaces voor een paar tientjes verkopen.

Volgens Christo Butcher, Executive Consultant bij cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, kunnen we het risico om te worden gehackt niet volledig dichttimmeren. "Wél kunnen we de nodige veiligheidsmaatregelen treffen om onszelf zo goed mogelijk te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van software-updates, het installeren van antivirussoftware en het hebben van gezonde achterdocht."

We zijn ons er vaak niet van bewust, maar iedereen ligt virtueel onder vuur. Om Nederland bewuster te maken van onze cyberveiligheid zendt RTL Z in samenwerking met Fox-IT, wereldwijd expert op het gebied van cyberbeveiliging, zes weken lang het nieuwsprogramma 'Cyberupdate' uit. In slechts twee minuten word je over het belangrijkste cybernieuws bijgepraat.

Kijk hier de uitzending terug

Cyberupdate

RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met Fox-IT, expert op het gebied van cyberbeveiliging, 'Cyberupdate' uit. Verwacht een twee minuten durend programma over het belangrijkste actuele cybernieuws inclusief tips. 

Cyberupdate is elke vrijdag om 15:30 uur op RTL Z te zien.

Stappenplan
Lees ook:
Stappenplan om jouw bedrijf cyberveilig(er) te maken