Ga naar de inhoud
Aangeboden door Fox-IT

Cybercriminelen doen zich voor als jouw vriendelijke 'collega'

Beeld © Cyberupdate

In RTL Z Cyberupdate brengt presentator Remy Gieling je wekelijks op de hoogte van de belangrijkste cyberrisico’s. In deze aflevering wordt ingegaan op wat Business E-mail Compromise is en hoe je voorkomt dat jouw bedrijf slachtoffer wordt.

We zijn ons er vaak niet van bewust, maar elke organisatie ligt virtueel onder vuur. Omdat voorkomen beter is dan genezen, zendt RTL Z in samenwerking met Fox-IT, wereldwijd expert op het gebied van cyberbeveiliging, zes weken lang het nieuwsprogramma 'Cyberupdate' uit. Word in slechts twee minuten bijgepraat over het belangrijkste cybernieuws van die week. Met deze week aandacht voor Business E-mail Compromise, kortweg BEC. 

BEC in de praktijk

Wie weet herinner je je het nieuws van een paar jaar geleden nog wel dat bioscoopketen Pathé voor maar liefst 19 miljoen euro slachtoffer van cybercriminaliteit werd. De Nederlandse directie kreeg van de leiding van het Franse hoofdkantoor via e-mails het verzoek om geld over te maken om een overname in het buitenland te bekostigen. Hoewel er bedenkingen waren, heeft de Hollandse toplaag na weken van heen en weer mailen toch gedaan wat hen werd gevraagd. Na drie transacties was de bioscoopketen maar liefst 19 miljoen euro lichter. 

Voorgaande is een typisch voorbeeld van BEC; sociaal ijzersterke criminelen hacken de e-mailomgeving van een leverancier, klant, collega of leidinggevende. Hierdoor krijgen ze toegang tot gedetailleerde achtergrondinformatie en komen ze 'gewoon' als die vaste klant of trouwe collega over. Precies dit verklaart waarom cybercriminelen op sluwe wijze een bedrijf als Pathé zoveel geld afhandig kunnen maken. En het blijft bij BEC niet alleen beperkt tot de grote spelers, want ook kleine partijen zijn mogelijk doelwit.

In deze aflevering van Cyberupdate gaat Remy Gieling in op de verschillende vormen van BEC, hoe cybercriminelen te werk gaan en wat bedrijven kunnen doen om te voorkomen dat werknemers niet in de val lopen. 

Kijk hier de uitzending terug

Cyberupdate

RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met Fox-IT, expert op het gebied van cyberbeveiliging, 'Cyberupdate' uit. Verwacht een twee minuten durend programma over het belangrijkste actuele cybernieuws inclusief tips hoe je je effectief tegen cybercriminelen kunt wapenen. 

Cyberupdate wordt elke vrijdag om 15:30 uur op RTL Z uitgezonden.

Wat
Lees ook:
Wat doe je bij een ransomware-aanval?