Ga naar de inhoud
Aangeboden door Fox-IT

Ransomware: 'Zo'n inbraak gaat niet in de koude kleren zitten'

Beeld © Cyberupdate

In RTLZ Cyberupdate brengt presentator Remy Gieling je wekelijks in slechts twee minuten op de hoogte van de belangrijkste cyberrisico’s. In de eerste aflevering wordt ingegaan op wat een ransomware-aanval is en hoe je jouw bedrijf tegen dit type cyberaanval kunt beschermen.

Ransomware-aanvallen, ze vinden aan de lopende band plaats. Hopelijk heeft jouw bedrijf de dans tot dusver kunnen ontspringen, want áls cybercriminelen binnen weten te komen, dan is de impact vaak groot. De digitale boeven versleutelen computersystemen, stelen data en maken deze laatste mogelijk zelfs openbaar. Om het eventueel publiekelijk maken van deze data voor te zijn en om weer toegang tot belangrijke gegevens te krijgen, moet er een smak losgeld worden betaald. Je snapt, een digitale inbraak gaat niet in de koude kleren zitten.

Uit onderzoek van Fox-IT, expert op het gebied van cyberbeveiliging, blijkt dat veel criminelen over het algemeen een tijd rondsnuffelen voordat ze systemen op slot zetten. Gieling: "Wie zich verdiept in preventie en detectie, kan de inbrekers op tijd de pas afsnijden, zoals onlangs nog bij de Universiteit van Amsterdam gebeurde." 

In deze eerste aflevering van Cyberupdate gaat Remy Gieling in op bekende voorbeelden van ransomware-aanvallen, hoe cybercriminelen te werk gaan en wat bedrijven kunnen doen om te zorgen dat de virtuele deur niet wordt opengebroken.

Kijk Cyberupdate hier terug

Cyberupdate

RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met Fox-IT het programma 'Cyberupdate' uit. Verwacht een twee minuten durende uitzending over het belangrijkste actuele cybernieuws. Is jouw organisatie ondanks voorzorgsmaatregelen tóch door een cyberaanval getroffen? Bij Fox-IT weten ze hoe zo'n 'brand' te blussen.

Cyberupdate wordt t/m 21 april elke vrijdag om 15:30 uur op RTL Z uitgezonden.