Ga naar de inhoud
Cybersessies

Betere wetgeving rondom digitale veiligheid: 'Redmiddel voor onze bedrijven'

Beeld © Cybersessies

In Cybersessies gaan diverse deskundigen in gesprek over belangrijke thema’s binnen de wereld van digitale veiligheid. Deze uitzending staat in het teken van wetgeving rondom de cybersecurity van het Nederlandse bedrijfsleven.

Cybercriminelen, zijn het zware jongens of verveelde tieners? Welke cyberwetgeving voor bedrijven zit eraan te komen? En wat gebeurt er eigenlijk met de buit als er geld wordt gehackt? 

Deze en meer vragen bespreekt presentator Remy Gieling met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Remco Breuker (hoogleraar Universiteit Leiden en Korea-historicus), Bart Groothuis (lid van het Europees Parlement en voormalig hoofd Cybersecurity bij Defensie) en Daniël Verlaan (techverslaggever RTL Nieuws en documentairemaker).

Aflevering gemist? Kijk het hier terug

Het 'waterbedeffect'

Russische hackers voeren al weken cyberaanvallen uit op de digitale infrastructuur van Oekraïne. Cyberexperts waarschuwen voor vernietigende virussen. Is het een storm in een glas water of is de dreigende taal weldegelijk terecht? Verlaan verwacht dat het mee zal vallen, "maar dat neemt niet weg dat de dreiging helemaal verdwenen is. Die blijft!"

Breuker vult aan dat veel hacks vanuit Noord-Korea worden uitgevoerd, een land dat we goed in de gaten moeten houden. "Ondanks dat het een geïsoleerd land lijkt te zijn, heeft het toch op veel vlakken een vinger in de pap."

Omdat het aantal cyberaanvallen - vooral vanuit regio Rusland en Korea - jaarlijks in rap tempo toeneemt, spreekt Groothuis van een heuse randsomware-pandemie. "In 2019 hadden we te maken met een verdubbeling van het aantal aanvallen, in 2020 een verdrievoudiging van het jaar ervoor en zo verder." Volgens de Europarlementariër loopt het de spuigaten uit. "We geven 41% minder uit aan cybersecurity in Europa in vergelijking met de VS. De Amerikanen komen met spoedwetgeving en het is een waterbedeffect, dus we zullen zelf ook ons beste beentje voor moeten zetten om te voorkomen dat onze bedrijven nog meer worden geraakt."

Nieuwe wetgeving rondom cybersecurity

Nieuw dit seizoen is de videoserie van techredacteur Harm Teunis. Wekelijks maakt hij je in begrijpelijke taal wegwijs in de wereld van cybersecurity. Deze week gaat hij in op de vraag: Wat moeten we weten over de nieuwe Europese wetgeving rondom cybersecurity, de zogenoemde NIS2?

Naar verwachting heeft de randsomware-pandemie van vorig jaar alleen al wereldwijd zo'n 20 miljard euro aan schade veroorzaakt. Volgens Groothuis laat dit zien hoe belangrijk het is om ons zowel privé als zakelijk beter tegen internetcriminelen te wapenen. De EU wil de digitale veiligheid verbeteren, iets wat ze met de NIS2 (Network and Information Security 2 Directive) willen doen, nieuwe regels waardoor meer bedrijven en instellingen hun computers en netwerken beter moeten beveiligen. Niet alleen vitale organisaties als ziekenhuizen, banken en nutsbedrijven, maar inmiddels ook bedrijven in de voedselvoorziening, datacenters en post- en koeriersdiensten gaan hun digitale veiligheid op orde moeten hebben. De overheid zal controleren of de regels in de praktijk worden nageleefd. Teunis: "Voldoe je niet aan de eisen, dan hangt er mogelijk een boete van maar liefst 2% van je wereldwijde jaaromzet boven het hoofd."

De belangrijkste regels die voor deze bedrijven gaan gelden, zijn onder andere: (1) doe aan wachtwoordbeheer, (2) update je systemen met de nieuwste software-updates en (3) doe aan tweestapsverificatie.

Groothuis: "Het Nederlands Parlement bepaalt welke bedrijven in de scoop komen. Op basis van een risico-calculatie voor bedrijven met meer dan 10 miljoen euro omzet en minimaal 250 medewerkers kun je in de scoop komen en zullen we bedrijven beter kunnen beschermen."

Emotionele impact van gehackt worden 

Terugkerend item in Cybersessies is hoe bedrijven met een hack zijn omgegaan en / of hoe ze zich ertegen wapenen. Deze week gaat verslaggever Suzanne Blonk langs bij Bochane Autogroep. Vorig jaar zijn zij door een hack op zwart gegaan. Een stilstand van de hele organisatie, waarbij men zelfs bang was het bedrijf kwijt te raken. Laat je bijpraten over de emotionele impact die een hack kan hebben en welke stappen je het best als eerst kan zetten om de organisatie weer draaiende te krijgen.

Cybersessies

RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met ESET - het grootste digitale beveiligingsbedrijf in haar soort binnen de Europese Unie - de serie 'Cybersessies' uit. Word bijgepraat over hoe je je als burger en als ondernemer tegen digitale criminelen beschermt, leer digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller én verzekeraars te zien en krijg te horen welke kansen digitale weerbaarheid met zich meebrengt. 

Cybersessies is van 16 september t/m 21 oktober elke vrijdag om 11:10 uur bij RTL Z te zien.