Ga naar de inhoud
Cybersessies

Mijn bedrijf is gehackt, wat nu? Download het stappenplan

Tech-verslaggever Harm Teunis laat zien welke stappen je moet ondernemen wanneer je bedrijf gehackt is. Belangrijkste tip: download de poster onderaan dit artikel met daarop het stappenplan, print 'm uit en hang 'm op bij het koffiezetapparaat (of ergens anders op kantoor). Dan weet je ook in geval van nood precies wat je moet doen!

Stel je voor: je komt op kantoor en ontdekt dat je computers gehackt zijn, wat een ellende! En vooral: wat moet je nu doen? Harm legt het in negen simpele stappen uit:

Hou je hoofd koel

“Het belangrijkste bij een hack is om je hoofd koel te houden, niet in paniek te raken en snel te handelen. Elke seconde telt.”
De tweede stap is niet je systemen uit zetten, maar je verbinding te verbreken door de netwerkkabel eruit te halen of de wifi te verbreken. Vervolgens bel je de interne of externe IT-afdeling én je cybersecurity expert, deze zal de regie van je overnemen en vertellen wat je moet doen.

Bel experts en doe melding

Heb je geen cybersecurity expert? “Bel dan het noodnummer van een digitaal beveiligingsbedrijf, dat kun je online vinden. Als je verzekerd bent tegen ransomware aanvallen is het belangrijk om ook je verzekeraar te bellen en zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie.”

Vervolgens is het belangrijk om een melding te doen bij de autoriteit persoonsgegevens, zeker wanneer het om een ransomware aanval gaat. En om een tijdslijn bij te houden: wat gebeurde wanneer en wat heb jij op welke momenten gedaan?

Print deze poster uit en hang 'm op!

Harm sluit af met de tip om dit negen stappenplan uit te printen en alle benodigde telefoonnummers te noteren, als je gehackt bent kun je immers niet meer bij je digitale gegevens en contacten! Je kunt de poster met het stappenplan hier downloaden.