Ga naar de inhoud
Cybersessies

De impact van een hack

Remy Gieling in gesprek met Frank Tebbe, Inge Bryan en Rickey Gevers (v.l.n.r.) Beeld © Cybersessies

Na een geslaagde eerste editie is Cybersessies terug met een tweede seizoen. In deze wekelijkse cyber security talkshow gaan diverse deskundigen in gesprek over belangrijke thema’s binnen de wereld van digitale veiligheid. De eerste uitzending staat in het teken van wat de impact van een hack is en hoe hier wel / niet als bedrijf over te communiceren.

Criminele hackers, online oplichters en digitale rovers rammelen aan de voordeur. Ondanks dat we vaak denken dat ze ons vast overslaan, kan iedereen een keer (of vaker) aan de beurt zijn. 

In deze eerste aflevering spreekt presentator Remy Gieling met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; cybersecurity expert Rickey Gevers, communicatiedeskundige Frank Tebbe (Tebbe & Staal) en Inge Bryan (directeur Fox-IT). Samen gaan ze in op de vragen: Wat is de impact van een hack? Is het verstandig om als bedrijf een hack onder de pet te houden of is erover communiceren juist noodzakelijk? En wat kunnen criminelen eigenlijk met persoonsgegevens die op straat belanden? 

Aflevering gemist? Kijk het hier terug

'Bereid je op een hack voor alsof het een brandoefening is'

Opeens ben je gehackt en kun je niet meer als bedrijf bij de tools waar je normaal gesproken zo op leunt. Belangrijk dus om hierop voorbereid te zijn. Gevers: "Een e-mail sturen zit er bijvoorbeeld niet meer in. Dit soort eenvoudige dingen werken niet meer. Dat is voor alles en iedereen schakelen. Je kunt niet meer even in je e-mail iets terughalen. Alles is weg, alles is kwijt. Belangrijk dus om van tevoren nagedacht te hebben over hoe met elkaar te communiceren als je wordt gehackt." "En vergeet ook niet je crisisdraaiboek uit te printen", kaart Tebbe aan.

Naast interne communicatie vraagt externe communicatie bij een hack aandacht. Bryan stelt dat het vaak niet de vraag is óf je als organisatie met een hack naar buiten hoort te komen, maar wanneer je dat doet en met hoeveel informatie. "Er is soms heel wat voor te zeggen om een paar dagen te wachten, want als de aanvaller nog binnen is, dan zal je eerst die eruit moeten krijgen, voordat je kunt overgaan tot meer openheid over de situatie."

Bewustzijn vergroten over gehackt zijn

Terugkerend item in Cybersessies is hoe (bekende) bedrijven met een hack zijn omgegaan en / of hoe ze zich ertegen wapenen. Deze week schuift verslaggever Suzanne Blonk aan bij de boekpresentatie van technisch installatie-bedrijf Hoppenbrouwers. Hun ervaringen van de recentelijke hack (juli 2021) hebben ze in een boek samengevoegd: van het in een weekend tijd weer alles op de rit krijgen tot hoe ze met hun medewerkers zijn blijven communiceren. Hun doel? Andere ondernemers bewust maken van wat een cyberaanval kan inhouden en hoe ze zich er goed op kunnen voorbereiden.

Wat kunnen criminelen met jouw gegevens?

Nieuw dit seizoen is de videoserie van techredacteur Harm Teunis. Wekelijks maakt hij je in begrijpelijke taal wegwijs in de wereld van cyber security. Deze week draait het om de vraag: 'Wat kunnen criminelen met mijn gegevens, want tja bij mij valt toch niets te halen?'

Cybersessies

RTL Z zendt zes weken lang in samenwerking met ESET - het grootste digitale beveiligingsbedrijf in haar soort binnen de Europese Unie - de serie 'Cybersessies' uit. Word bijgepraat over hoe je je als burger en als ondernemer tegen digitale criminelen beschermt, leer digitale veiligheid door de ogen van de aanvaller én verzekeraars te zien en krijg te horen welke kansen digitale weerbaarheid met zich meebrengt. 

Cybersessies is van 16 september t/m 21 oktober elke vrijdag om 11:10 uur op RTL Z te zien.

Cybersessies
Lees ook:
Cybersessies