Vanaf 2023 moet elk kantoorgebouw in Nederland minimaal over energielabel C beschikken. Pandeigenaren die daar niet aan voldoen hebben over twee jaar een fors probleem, mits ze nú in actie komen.
Het zijn met name kantoorgebouwen die vóór 2000 gebouwd zijn die vaak nog niet voldoen aan een energielabel C-certificering, zegt Gijs Jan Moest van adviesbureau Klimaatroute. Deze panden hebben slecht geïsoleerde daken, worden verwarmd met een oude gasketel of verlicht met tl-balken in plaats van zuinige ledverlichting. "Het zijn dit soort quick wins waar we als eerste naar kijken."
Uitstellen deadline
Moest komt regelmatig bij verhuurders over de vloer en kent hun dilemma’s. Veel vastgoedeigenaren schuiven het nemen van duurzame maatregelen voor zich uit. Ze zien op tegen de investeringen die ze als duur of ingewikkeld beschouwen. Ze vragen zich af hoe ze eventuele investeringen door kunnen berekenen aan de huurder. Of ze hopen op een overheid die vlak voor de deadline uitstel verleent.
Volgens Moest is een overheid die de hand over het hart strijkt dit keer ijdele hoop: "Wie in 2023 niet aan de eisen voldoet, moet simpelweg de deuren sluiten. Verhuur wordt verboden. Bij verkoop dreigt een boete van ruim 20.000 euro." Dat heeft ook te maken met doelstellingen later in de tijd: de rijksoverheid streeft naar een energie neutrale gebouwde omgeving in 2050.
Meerkosten overzien
Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om te voorkomen dat je als eigenaar door de maatregelen wordt overvallen. Dat begint bij het uitvoeren van een check: welk energielabel heeft het kantoor op dit moment? Voldoet deze niet aan de norm, dan is het verstandig advies op maat in te winnen. Volgens Moest is het slim om eventuele werkzaamheden tegelijk uit te voeren met regulier groot onderhoud: "Als je toch het dakleer gaat vervangen, kun je net zo goed de isolatie aanpakken en zonnepanelen neerleggen."
Om een energielabel C te behalen is niet alleen energie besparen een oplossing, ook het opwekken van kan bijdragen aan de vereiste certificering. Moest: "Ik raad pandeigenaren aan om gelijk naar alle mogelijkheden te kijken. Je kunt beter gelijk naar A streven, dan dat je later weer aan de slag moet. Een pand is een investeringsobject. Dan kun je beter zorgen dat je investeringen toekomstbestendig zijn."
Toeslag daalt
Voor het energiezuiniger maken van een kantoorpand zijn verschillende subsidies beschikbaar. De terugverdientijd voor een C-certificaat is volgens Moest zo’n vijf jaar. Investeringen naar niveau A duren ongeveer twee keer zo lang. Binnenkort start de nieuwe ronde voor de SDE++ subsidie gericht op ondernemers, waarbij de tweede plus voor de reductie van CO2 staat.
Hij adviseert ook naar de lange termijn te kijken. De kosten van gas gaan stijgen, net als de kostprijs van stroom. De totaalprijs die de eindgebruiker voor stroom betaalt, daalt echter doordat de toeslag van de overheid op stroom ook naar beneden gaat. Daardoor wordt het interessanter om als ‘stroomproducent’ met panelen op het dak, elektriciteit terug te leveren aan het stroomnet. De terugverdientijd wordt zo ook korter.
Waardedaling
Die verschuiving van gas naar elektriciteit gaat grote gevolgen op de lange termijn hebben, verwacht hij. "Je kunt als je deze transitie mist zo maar een zeer ongunstige energierekening opbouwen. Dat vinden huurders, die deze rekening vaak betalen, niet zo aantrekkelijk. En daardoor daalt de waarde van je vastgoedobject."
Nu de tijd van afwachten voorbij is en eigenaren van kantoorpanden door boetes en dreigende sluitingen gedwongen zijn om actie te ondernemen, verwacht Moest dat de sector snel in beweging komt. Uiteindelijk is investeren in het verduurzamen van energie een kwestie van financiële prikkels, zegt hij: "Alle energie die je niet gebruikt komt direct aan de goede van je balans te staan. Dat is een prikkel waar iedere ondernemer gevoelig voor is."
Download hier het vijfstappenplan naar een energielabel C voor het kantoorgebouw. Of maak een afspraak met Essent Zakelijk.