Ga naar de inhoud
Van onze partner Essent

'Ons bedrijf groeit, maar reduceert tegelijkertijd CO2-uitstoot'

Het Brabantse bedrijf Tausch doet mee in de Champions League van de standbouw. Directeur Maarten van der Vaart legt uit hoe ze er in slagen de CO2-footprint van deze energieverslindende business fors terug te dringen.

Binnen het standbouw deel is Tausch in de wereld van beurzen en evenementen een absolute topnaam. Met vestigingen in München, Amsterdam en Las Vegas opereert de ‘live communications’ dienstverlener volgens Van der Vaart op het hoogste niveau. Klanten zijn onder meer Facebook, Nike en in Nederland Essent. Hoewel de zaken in het standbouw segment nu even stilliggen vanwege de mondiale pandemie, bouwt Tausch gewoonlijk stands op beurzen over de hele wereld, richt zorg en onderwijsinterieurs in of verzorgt de branding van kantoren en experience rooms.

Virtueel getal

Het wereldwijde gesleep met containers vol bouwmaterialen, verf en meubels bracht Van der Vaart in 2011 tot inkeer. Rond die tijd raakte hij doordrongen van de drie p’s: people, profit en planet. Hij vond dat bij een bedrijf als Tausch, ooit begonnen als familiebedrijf, een meer duurzame manier van werken past. Van de Vaart: “We besloten om als eerste onze CO2-footprint door te laten lichten.”

De hoogte van de CO2-uitstoot, onder andere bepaald door een optelsom van jaarlijks gevlogen en gereden kilometers, stroomverbruik in de timmerfabriek en op kantoor en de verwerkte en vervolgens weggegooide materialen, was voor Van der Vaart een ‘virtueel getal’. “Of het hoog of laag was weet ik niet. We hebben geen vergelijkingsmateriaal. Maar daar ging het ook niet om. Het ging erom dat het getal omlaag moest.”

Modulair bouwen

Stap voor stap nam hij het hele bedrijfsproces onder handen. Te beginnen met de beursvloer zelf. Waar in China na afloop de heftruck verschijnt en alles in de afvalbak schuift, gaat dat er in West-Europa vaak iets zachtzinniger aan toe. Dat bood volgens Van der Vaart kansen: “We zijn gaan kijken naar onze grondstoffen. Wat gooi je weg en wat kun je hergebruiken?” Veel onderdelen van een stand zoals de wanden kunnen prima opnieuw worden gebruikt. Een optie waar zuinige klanten wel oren naar hadden. Van der Vaart: “Modulair bouwen in eerste instantie iets duurder. Maar op termijn scheelt het in de kosten. Voor ons is dat ook gunstig want dat betekent dat zo’n klant langer bij je blijft.”

Een ander aspect is het energieverbruik. In de timmerfabriek werd overgestapt op groene stroom en voor de verwarming op groen biogas. Ook de manier van werken veranderde: als je stands modulair ontwerpt, dan kunnen ze niet alleen hergebruikt worden, maar passen ook meer materialen in een container. Dat scheelt volume, vervoerskosten en vermindert de CO2-uitstoot. Zo kun je een balie twintig keer inzetten, zegt Van der Vaart, zonder dat je deze telkens opnieuw hoeft te maken en weggooien. Een andere quick win is het niet weggooien van verf: “Als je naar Vegas gaat wil je niet zonder zitten, dus gaan er altijd extra bussen mee. Wat we overhouden gaat nu naar de Oeteldonkse carnavalsoptocht.”

Verantwoording afleggen

Naast besparen en hergebruik, ging hij ook kijken naar een tweede leven van Tauschmaterialen buíten het bedrijf. Hout dat nu overblijft gaat naar Brabantse kunstenaars, de scouting en tuincentra. De banners, grafische doeken die boven een stand hangen, worden na gebruik aan ‘Het Goed’ geschonken die er schorten en tassen voor hun kringloopwinkels van maken. “Van het ‘schone’ houtafval worden door onze leverancier Unilin nieuwe platen gemaakt. En het hout dat echt niemand meer wil hebben, gaat naar een biogascentrale die daarmee wordt bijgestookt.” Vertelt Van der Vaart.

Van der Vaart zegt dat de zoektocht naar het terugdringen van de CO2-uitstoot van het bedrijf, tot tal van inventieve oplossingen heeft geleid. De besparingen en het hergebruik hebben bovendien een positieve invloed op de ROI. Klanten profiteren van een meer duurzame, modulaire stand. Maar tegelijk moet het bedrijf sinds het deze weg is ingeslagen ook vaker met de billen bloot, zegt hij: “Je moet wel in staat zijn om verantwoording af te leggen aan nieuwe prospects.”

Broeierige hooikist

Tegelijk blijft Van der Vaart reëel als het gaat om het bereiken van het ideaal van een compleet CO2-neutrale operatie. “Dat gaat zo lang je aan het werk blijft nooit lukken.” Maar het ultieme doel van totale CO2-reductie, dat kun je wel proberen te bereiken. Tausch doet dat onder meer door te investeren in Afrika in de productie van zogenaamde `wonderbags`. Deze worden aan Afrikaanse vrouwen gegeven. Dit op het klassieke principe van de hooikist gebaseerde ontwerp helpt gezinnen bij de bereiding van eten. De maaltijd wordt ’s ochtend afgesloten in de broeierige hooikist gestopt die de inhoud rest van de dag langzaam gaart. Van der Vaart: "Ik snap de kritiek wel dat dat als afkopen gezien wordt. Dat moet dan maar. Maar koken zonder vuur bespaart wel hout en de uitstoot van CO2. En wie geen hout hoeft te sprokkelen houdt tijd over de zorg voor het gezin. Dat is ook winst."

Benieuwd hoe jij met jouw onderneming kunt verduurzamen? Doe dan hier de EnergieFitScan van Essent.