Metaalspecialist Eddy Simmeren verduurzaamde zijn bedrijf de afgelopen jaren grondig. Hij plaatste LED-verlichting en zonnepanelen, isoleerde de boel en liet zelfs een wadi aanleggen.
Zijn familie zit al ruim 100 jaar in de metaalhandel, en dan in het bijzonder in de ‘moeilijke metalen en afmetingen’. Ze leveren bijvoorbeeld aan de lucht- en ruimtevaartindustrie. De laatste 10 tot 15 jaar zijn ze als bedrijf steeds meer gaan nadenken over duurzaamheid. Eddy Simmeren, directeur van Salomons Metalen in Groningen vertelt er graag over.
Bewustzijn
“We zijn nooit onzorgvuldig geweest en hebben bijvoorbeeld altijd afval gerecycled, maar het is iets van de laatste jaren dat we hier echt bewust mee bezig zijn,” vertelt Simmeren. Hij is zijn hele leven al erg begaan met de natuur en dierenwelzijn, dus draagt graag zijn steentje bij waar dat kan. “Het is misschien een cliché, maar een betere wereld begint toch echt bij jezelf.”
Zelfvoorzienend met zonne-energie
Inmiddels kun je wel zeggen dat Salomons Metalen optimaal verduurzaamd is. Simmeren: “We rijden al sinds mensenheugenis met elektrische heftrucs, we hebben onze panden goed geïsoleerd en hebben overal LED-verlichting.”
Maar daar liet hij het niet bij. Begin dit jaar werden ruim 800 zonnepanelen op het dak van hun enorme pand geïnstalleerd. Simmeren: “Ik werd al jarenlang platgebeld door mensen die mijn dak wilden huren om er vervolgens zonne-energie op te wekken, maar daar ben ik nooit op ingegaan. Als er panelen zouden komen, dan voor onszelf.”
Zo’n twee jaar geleden werd Simmeren benaderd door een partij die aanbood om het hele traject -van subsidieaanvraag tot plaatsing- te begeleiden, hier besloot hij wél op in te gaan. “Ik ben maar wat blij dat ik er niet zonder deze tussenpartij aan begonnen ben, want er kwam meer bij kijken dan verwacht.” Zo moest het dak vooraf verstevigd worden, en was de subsidieaanvraag ook niet eenvoudig. “Nu is het pand zelfvoorzienend wat stroom betreft, en leveren we zelfs terug aan het net.”
Flora en fauna door wadi
Nóg een stapje verder gaat Simmeren met de wadi (Water Afvoer Drainage Infiltratie) rondom zijn pand. Simmeren legt uit: “Al het regenwater dat op ons dak terecht komt wordt niet naar het riool afgevoerd, maar opgevangen in een soort kanaaltjes en vijvers die hier rondom gegraven zijn. Het water blijft daar staan en infiltreert vervolgens in ongeveer vijf dagen in de bodem.” Op deze manier wordt voorkomen dat schoon water naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat en wordt het grondwater aangevuld.
Bovendien staat het pand van Salomons Metalen nu niet langer op een kaal, verhard bedrijventerrein, maar is het terrein helemaal groen een beplant. “En dat trekt weer een heleboel verschillende flora, fauna en dieren aan”, aldus Simmeren.
Hij maakte de cirkel rond met het tot insectenhotel omgebouwde transformatorhuisje dat op het terrein staat. “Voorlopig zijn we wel even klaar met verduurzamen, maar we blijven de ontwikkelingen altijd volgen”, sluit hij af.
Benieuwd hoe jij met jouw onderneming kunt verduurzamen? Doe dan hier de EnergieFitScan van Essent.