De Achterhoekse voetbalvereniging HC'03 investeert volop in duurzame energie, niet alleen vanwege de kosten maar vooral omdat de club een voorbeeldfunctie wil vervullen. De besparingen investeren ze in de toekomst: de jeugdselectie en het damesvoetbal.
"Voorheen waren we gezworen tegenstanders maar nu horen we bij elkaar.", zegt voorzitter Mart de Kruif over de fusieclub HC'03. De vereniging ontstond in 2003 door het samengaan van de Voetbalvereniging Hummelo en Keppel (H en K) en Sportvereniging Drempt Vooruit. Bij de laatste club speelde de voltallige familie Huntelaar, meldt hij niet zonder trots.
Het ontstaan van de nieuwe vereniging gaf de club de kans om een aantal zaken in de basis aan te pakken, aldus De Kruif. "We zijn de eerste geprivatiseerde voetbalvereniging van Nederland. Dat zorgde ervoor dat we anders naar onze toekomst en ons huishoudboekje gingen kijken. Inspelen op de demografische ontwikkelingen werd nóg belangrijker."
De vereniging ontwikkelde de ambitie om zichzelf stevig in te bedden in de lokale gemeenschap. Zo was het clubhuis niet bestemd voor de leden maar kreeg deze ook een buurthuisfunctie. "Dus vindt hier ook de pubquiz plaats, biljartavonden en de vergaderingen van het Rode Kruis. We hebben echt een sociale functie."
Aanwezige expertise
In het verlengde van de sociaal-maatschappelijke functie wilde HC'03 ook iets met duurzaamheid doen. De vereniging ontvangt ieder jaar een nieuwe lichting met jonge spelers. Daar hoort volgens De Kruif bij dat je een voorbeeldfunctie vervult. "We hebben een werkgroepje samengesteld om de mogelijkheden te onderzoeken. Met één avond in de week en een kratje Grolsch zijn we er samen uitgekomen uit." De aanwezige expertise onder de leden hielp een handje.
Hij zegt dat ze in de loop van de tijd wel een ander beeld kregen van de mogelijkheden. In het begin wilden ze vooral inzetten op warmtepompen en kleinschalige windmolens. Dat bleek geen gezonde business case. LED-verlichting en zonnepanelen hadden daarentegen wel een goede terugverdientijd. Voor aanvullende advies klopten ze onder meer aan bij de KNVB dat een sportparkplan heeft klaarliggen met suggesties wat je als vereniging kunt doen om de faciliteiten te verduurzamen.
Leden op peil houden
Mede op basis van aanvullend advies van de KNVB en de begeleiding van Essent voor de aanleg van de zonnepanelen, Led-lampen en de noodzakelijke aansluiting om stroom terug te kunnen leveren, lukte het om het gehele project inclusief subsidieaanvraag binnen een jaar te regelen.
Het totale kostenplaatje bedraagt 75.000 euro. Een derde van dat bedrag is subsidie. De Kruif: :"Maar zonder die subsidie hadden we het ook gedaan." Mooie bijkomstigheid is wel dat de vereniging door energiebesparing en -opwekking geld overhoudt. Wil de vereniging met 500 leden op peil blijven, dan zal er flink moeten worden geïnvesteerd in de jeugd en het damesvoetbal. "Zo draagt onze duurzame besparing bij aan de duurzame toekomst van de club.", zegt De Kruif.
Alles goed geregeld
Hoewel ze bij HC'03 tevreden zijn over het resultaat van hun duurzame inspanningen, denkt de voorzitter niet dat het hier bij blijft. Zo zijn er plannen om de energieproductie van de nabijgelegen diervoerfabriek in de weekends als de fabriek stil ligt te gaan gebruiken voor het stroomverbruik op en rond de velden. Ook is het voornemen om duurzaamheidsclusters meer plaatselijk te organiseren.
Op het terrein is plaats voor kleine windmolens die terug kunnen gaan leveren aan het lokale energienet. Dat blijft voorlopig nog toekomstmuziek: "Wat we nu bereikt hebben is dat de algehele kwaliteit van de vereniging verbeterd is. Daar profiteert iedereen van. Ouders sturen hun kinderen toch liever naar een club waar alles goed geregeld is."
Ook weten hoe je als ondernemer kunt verduurzamen én op de energierekening kunt besparen? Maak dan snel een afspraak voor de EnergieFitScan van Essent.