Van onze partner Essent

Biodynamisch licht: de kracht van daglicht op de werkvloer

24 januari 2020 11:21

Er ontstaat steeds meer kennis over de uitwerking van licht op het menselijke dagritme. Door led-verlichting binnenshuis te koppelen aan slimme systemen worden mensen actiever, productiever en slapen ze beter, legt Chris Elzas van LuxImprove uit.

Om te beginnen neemt Chris Elzas, adviseur bij LuxImprove (en partner van Essent Zakelijk), een misverstand uit de weg: dynamisch licht is iets heel anders dan biodynamisch licht. “Ik kom wel eens op plekken waar ze de verlichting centraal kunnen regelen. Dat is dynamisch licht. Maar biodynamisch is iets heel anders. Dat neemt de mens als vertrekpunt.”

Cyclus hangt samen met hormonen

Volgens Elzas blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen jaren dat licht een veel grotere invloed heeft op ons dagelijks functioneren dan we dachten. Dat gaat terug tot de diepe oertijd, toen we als wilde wezens overgeleverd waren aan de natuur. Elzas: “Als mens zijn we natuurlijk gewend aan de opkomst en ondergang van de zon. Die cyclus hangt sterk samen met hormonen die we gedurende de dag aanmaken.”

Die hormonen, zoals cortisol, serotonine en melatonine, zorgen er voor dat we ontwaken, in de loop van de dag actief worden en ’s avonds, als het begin te schemeren, weer een slaperig gevoel krijgen. Volgens Elzas is vooral in werkomgevingen veel ‘tegennatuurlijk’ licht te vinden. “De combinatie van intensiteit, trilling en frequentie kan een compleet verkeerde uitwerking hebben.”, zegt hij.

Beter concentreren

Gelige, knipperende tl-balken zijn de reden dat schoolklassen ’s ochtends niet op gang komen, kantoormensen vechten tegen de slaap of bewoners van een verzorgingshuis lethargisch in hun stoel hangen. Biodynamisch licht biedt hiervoor een oplossing, aldus Elzas.

LuxImprove opereert als partner van Essent Zakelijk. Het bedrijf past biodynamisch licht op diverse plekken toe zoals in kantoren, fabrieken, loodsen en in zorginstellingen. In de haven van Rotterdam gebruiken ze biodynamisch licht in de controlekamer van een fabriek. Gedurende de nacht simuleert het systeem daglicht. De controllers die nachtdienst draaien, kunnen zich dankzij de gesimuleerde dagcyclus beter concentreren waardoor ze na een nachtdienst sneller in slaap vallen.

Actiever

Ook in warehouses en loodsen kan biodynamisch licht de productiviteit en het welbevinden van werkers verbeteren. Elzas: “Soms overwegen klanten om dure lichtkoepels te laten plaatsen. Maar daar heb je weer het nadeel dat in de wintermaanden juist minder licht binnenvalt.” Een computergestuurde led-installatie is minder afhankelijk van het seizoen.

Ook in de zorg kunnen slecht verlichte gemeenschapsruimtes en huiskamers de bewoners -letterlijk- in slaap sussen. Elzas komt wel eens in verzorgingshuizen en ziet dan met eigen ogen wat het effect is als hij de lichtintensiteit aanpast. “Mensen gaan gelijk rechtop in hun stoel zitten.” Bewoners van een verzorgingshuis worden dus actiever. Dit komt hun conditie ten goede en zorgt ervoor dat ze beter eten en slapen. Elzas: “En in de zusterpost kunnen we de cyclus ’s nachts juist omdraaien. Zodat de mensen die daar werken minder last hebben van de nachtdienst.”

Leven lang mee

Naast het beter faciliteren van de menselijke hormoonhuishouding is biodynamisch licht ook een duurzame investering. Veel kantoren en instellingen hebben nog oude, knipperende tl-buizen hangen. Door deze te vervangen voor led gaan de energiekosten omlaag en de lichtkwaliteit omhoog.

Een gemiddelde tl gaat zo’n 10.000 uur mee. Terwijl kwalitatieve led wel 100.000 uur blijft branden. Dan pas is de intensiteit tot tachtig procent gedaald. Elzas: “Zo bespaar je dus niet alleen op de energiekosten, maar ook nog eens op je vervangingskosten. De aansturing zal wel af en toe vervangen moeten worden. Maar biodynamische led-verlichting, dat gaat eigenlijk een leven lang mee.”

Vraag een lichtscan aan

Ook benieuwd wat led-verlichting voor de lichtkwaliteit van jopiuw jouw omgeving kan betekenen? Vraag dan nu een lichtscan aan met een overzicht van de investeringskosten, terugverdientijd, besparing op de onderhoudskosten, subsidiemogelijkheden én de CO2-besparing.

Een lichtscan aanvragen doe je hier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van