Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner Jumbo

Business club wint inspiratiesessie met Björn Kuipers

22 januari 2020 11:06 Aangepast: 05 februari 2020 11:55

Tijdens het laatste MKB Ondernemerscongres presenteerde supermarktketen Jumbo haar zakelijke bezorgdienst en verlootte een inspiratiesessie met topscheidsrechter Björn Kuipers. De business club van amateur voetbalvereniging N.I.V.O. Sparta in Zaltbommel was de gelukkige winnaar.

De animo was groot onder de leden van de business club die samen voor de sponsoring zorgen van voetbalvereniging N.I.V.O. Sparta in Zaltbommel. Ruim voor Björn Kuipers aan zijn verhaal begon, was de kantine tot de laatste stoel bezet. De genodigden kwamen in de stemming met koffie, bier en Bossche bollen terwijl buiten over de verlichte velden spelers warmliepen.

Voorzitter Maurice Moolenaar van N.I.V.O. Sparta glom van trots tijdens zijn introductie. Vorig jaar had hij zich tijdens het MKB Ondernemerscongres in de Brabanthallen in Den Bosch ingeschreven bij een wedstrijd van Jumbo. Tot zijn geluk was de business club als winnaar uit de bos gerold. Ze nodigen wel vaker sprekers uit. Maar iemand met de statuur van Kuipers, dat is toch best bijzonder.

Supermarkt uitbater

Weinigen zullen zich beter in deze setting hebben thuis gevoeld dan Björn Kuipers. Als scheidsrechter op het hoogste niveau (hij floot inmiddels meer dan 150 internationale wedstrijden, waaronder twee EK’s en WK’s) is hij een autoriteit op zijn vakgebied. Daarnaast is Kuipers uitbater van een tweetal Jumbo supermarkten met driehonderd medewerkers. Die combinatie van kennis van topsport en ondernemerschap droeg er zeker aan bij dat zijn verhaal sterk resoneerde onder de genodigde MKB’-ers.

Kuipers putte tijdens de sessie uit zijn brede ervaring als scheidsrechter. Hij behoort als enige Nederlander tot de UEFA elitegroep, een select clubje scheidsrechters dat op de grote wereldtoernooien in actie komt. Hij illustreerde aan de hand van aanvaringen met key-spelers als Neymar hoe stevig je in de je schoenen moet staan, om overeind te blijven onder de druk van bloedfanatieke voetbalmiljonairs op het veld en een miljard tv-kijkers voor de buis. 

Dilemma’s

Intrigerend was dat hij beeldmateriaal toonde waarbij je niet alleen het voetbalcommentaar hoort, maar ook de communicatie tussen Kuipers en zijn team van lijnrechters en de VAR. Het bracht de dillema’s waar je als scheidsrechter voor komt te staan en waar razendsnel een oplossing voor gevonden moet worden, heel dichtbij.

Hij plaatste zijn persoonlijke succes mooi in de context van de mensen om hem heen. Indrukwekkend was een foto die hij liet zien van zijn ouders, van wie hij het supermarktbedrijf overnam, en zijn gezin. Met een persoonlijk verhaal over de ziekte van zijn dochter relativeerde hij het beeld van mensen wie het geluk alleen maar toelacht en die geen tegenslag kennen.

Samen winnen

Ook de sterke link die hij legde tussen succes hebben en fouten maken en de onvermijdelijke afhankelijkheid van anderen bij alles wat je doet, plaatste Kuipers’ verhaal in een breder perspectief. Hierin klonk ook de sportman pur sang door: wie scoort op het hoogste niveau heeft dat zeker te danken aan zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en meer van dat soort fraaie, individuele competenties. Maar wie denkt dat ie alles aan zichzelf te danken heeft, heeft het mis. Je succes is altijd het gevolg van de hulp van anderen, hield hij zijn gehoor voor. Samen winnen doe je door samen te werken. En dat is een les voor ondernemers die loutert en inspireert.

Daverend applaus

Waar de luisteraars aan het begin van de sessie nog beetje geïmponeerd de kat uit boom keken, kostte het Kuipers weinig tijd om de zaal los te krijgen. Toen hij na anderhalf uur en een stortvloed van fragmenten, indrukken en voorbeelden een eind aan zijn verhaal breide, barstte in de zaal een daverend applaus los. Inspiratie gebracht, missie geslaagd.

Jouw Jumbo, nu ook voor de zakelijke boodschappen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van