Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Jim & Janneketaal

Wat zijn derivaten?

20 december 2019 12:43 Aangepast: 20 december 2019 12:45

Het RTL Z Beursspel is een ideale kans om te leren beleggen. Maar wat is nu precies dividend, een hefboom of een index? Jim Tehupuring en Janneke Willemse leggen alles uit in de rubriek Jim & Janneketaal. Deze week alles over derivaten en hoe je hiermee risico’s kunt verminderen.

Opties, futures en swaps, misschien heb je wel eens van deze termen gehoord. Het zijn beleggingsinstrumenten die we ook wel derivaten noemen. Jim en Janneke leggen je uit wat je precies kunt met derivaten en wanneer het slim is om ermee te handelen.

Bekijk het hier.

Risico’s verminderen

Het woord derivaat betekent afgeleide. Derivaten volgen dus een onderliggende waarde. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan aandelen, maar ook aan de rente of de olieprijs. Stijgt of daalt de onderliggende waarde, dan stijgt of daalt de prijs van de derivaten mee.

Derivaten zijn bedoeld om risico’s te verminderen. Ze kunnen werken als een soort verzekering. Ze geven de koper het recht om iets voor een bepaalde koers te kopen of te verkopen. Denk bijvoorbeeld eens aan een boer die zeker wil weten dat hij straks zijn oogst tegen een bepaalde prijs kan verkopen.  

Miniatuurvoorbeeld
Meer Jim en Janneketaal

De voordelen van periodiek beleggen

Hefboomwerking

Handelen met derivaten kan niet alleen een mooie winst opleveren, maar het kan ook zorgen voor grote verliezen. En dat komt door de hefboomwerking van het product. Als de door jou verwachte stijging niet uitkomt dan kan dat flink in de papieren gaan lopen.

Handelen met opties, futures, swaps en andere derivaten dat kan zeker interessant zijn, maar het is niet voor beginners. Zorg dus dat je precies weet hoe ze werken voor je eraan begint.

Het RTL Z Beursspel 

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een fictief bedrag van honderdduizend euro. Wie met zijn ton het meeste rendement behaald wint een reis naar New York.

De winnaar is bekend, maar het spel begint binnenkort opnieuw. Hou www.rtlzbeursspel.nl in de gaten voor het laatste nieuws. 

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore