Jim & Janneketaal

De voordelen van periodiek beleggen

13 december 2019 12:30

Het RTL Z Beursspel is een ideale kans om te leren beleggen. Maar wat is nu precies dividend, een hefboom of een index? Jim Tehupuring en Janneke Willemse leggen alles uit in de rubriek Jim & Janneketaal. Deze week alles over periodiek beleggen.

Wil jij starten met beleggen? Maar denk je dat je dan eerst een flink bedrag bij elkaar moet sparen? Of vraag je je af of dit wel het juiste moment is om te starten met beleggen? Denk dan ook eens aan periodiek beleggen. Jim en Janneke leggen uit wat daar de voordelen van zijn.

Bekijk het hier.

Beleggen op een vast moment

Met periodiek beleggen beleg je telkens een vast bedrag op een vast moment. Dat kan bijvoorbeeld één keer per maand of één keer per kwartaal.

Je kan elke maand voor een vast bedrag in een aandeel kopen. Maar de meeste mensen beleggen dan periodiek in een ETF of een indextracker. Daardoor is je inleg direct gespreid en verklein je je risico.

Periodiek beleggen heeft verschillende voordelen. Je kunt namelijk direct beginnen, je bespaart tijd doordat je geen analyses hoeft te maken en je stapt stukje bij beetje in. Hierdoor verklein je de kans dat je precies op het hoogste punt in de markt koopt. Dat heet het middelen van de aankoopkoers.

Miniatuurvoorbeeld
Meer Jim en Janneketaal

Kun je beter actief of passief beleggen?

Zo werkt dat

Een voorbeeld ter illustratie: stel je belegt elke maand 100 euro in een ETF. Als de koers van die index in de eerste maand 50 euro is, dan koop je twee ETF’s. Als een maand later de koers gedaald is, kun je bijvoorbeeld drie ETF's kopen voor 30 euro per stuk.

In maand drie kan de koers weer gestegen zijn. Je kan dan maar één ETF kopen van 60 euro. Het overige geld gaat op de beleggingsrekening. In totaal heb je nu dus zes ETF’s gekocht voor omgerekend ruim 41 euro per stuk. De gemiddelde aankoopkoers komt dus veel lager uit.

Met periodiek beleggen heb je de zekerheid dat je nooit al je geld op het hoogste punt van de markt belegt. En je kunt dus ook bij flink gestegen koersen altijd starten met beleggen.

Het RTL Z Beursspel 

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een fictief bedrag van honderdduizend euro. Wie met zijn ton het meeste rendement behaald wint een reis naar New York. Meld je dus snel aan via www.rtlzbeursspel.nl Deelname is gratis. 

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van