Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Jim & Janneketaal

Kun je beter actief of passief beleggen?

06 december 2019 13:00

Het RTL Z Beursspel is een ideale kans om te leren beleggen. Maar wat is nu precies dividend, een hefboom of een index? Jim Tehupuring en Janneke Willemse leggen alles uit in de rubriek Jim & Janneketaal. Deze week geven ze antwoord op de vraag: kun je beter actief of passief beleggen?

Misschien heb je wel eens gehoord van de termen actief en passief beleggen. Maar wat is nou het verschil tussen die twee en wanneer kies je voor actief en wanneer voor passief beleggen? Janneke en Jim leggen het je uit.

De markt volgen met een ETF

Bij actief beleggen probeer je meer rendement te halen dan de markt. Door de juiste aandelen uit te kiezen en door op het juiste moment te kopen en te verkopen probeer je het beter te doen dan een index zoals bijvoorbeeld de Nederlandse AEX-index.

Bij passief beleggen is je doel om de markt te volgen. Je koopt dan een ETF of een indextracker en daarmee beleg je in precies dezelfde zaken als de index.

Actief beleggen is niet altijd makkelijk, want je moet tijd investeren en je hebt kennis van zaken nodig. Uit onderzoek blijkt dat het de meeste actieve beleggers niet lukt om structureel een beter rendement te behalen dan de index. Actieve beleggers maken hogere kosten doordat ze vaker aankopen en verkopen en soms handelen ze ook op het verkeerde moment. 

Miniatuurvoorbeeld
Meer Jim en Janneketaal

Waarom moet je spreiden op de beurs?

Beleggen zoals Warren Buffet

Passieve beleggers halen ongeveer evenveel rendement als de index die ze volgen. Wel maken ze natuurlijk enige kosten voor het beleggingsproduct dat ze gebruiken om die index te volgen.

De beroemde belegger Warren Buffet is zelf een actieve belegger. Hij heeft er 83 miljard mee vergaard, maar zelfs hij zegt dat je om vermogen op te bouwen toch het beste in een indexfonds kunt beleggen: passief beleggen dus.

Kun je nu het beste kiezen voor actief of passief beleggen? Om die vraag te beantwoorden moet je je een aantal dingen afvragen. Ben je bijvoorbeeld bereid meer tijd met je beleggingen bezig te zijn en denk je dat je de markt kunt verslaan, dan kies je voor actief beleggen. En wil je niet te veel bezig zijn met de beurs waarbij je vrijwel evenveel rendement behaalt als het marktgemiddelde: kies dan voor passief beleggen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer Beursspel

Leren beleggen van Warren Buffett

Het RTL Z Beursspel 

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een fictief bedrag van honderdduizend euro. Wie met zijn ton het meeste rendement behaald wint een reis naar New York. Meld je dus snel aan via www.rtlzbeursspel.nl Deelname is gratis. 

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van