Jim & Janneketaal

Waarom moet je spreiden op de beurs?

29 november 2019 17:35

Het RTL Z Beursspel is een ideale kans om te leren beleggen. Maar wat is nu precies dividend, een hefboom of een index? Jim Tehupuring en Janneke Willemse leggen alles uit in de rubriek Jim & Janneketaal. Deze week bespreken ze waarom je moet spreiden op de beurs.

Beleggingsexperts hebben het vaak over spreiden, maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Janneke Willemse en Jim Tehupuring leggen uit waarom spreiden zo belangrijk is en hoe je het dat het beste kunt doen.

Categorieën

Spreiden is je geld verdelen over verschillende soorten beleggingen en dat doe je om je risico te verlagen. Dat wordt ook wel diversificatie genoemd en je kunt het geld dat je wil beleggen verdelen over verschillende beleggingscategorieën.

De bekendste categorieën zijn: aandelen, obligaties, liquide middelen, grondstoffen en vastgoed. Hoe je je geld over deze categorieën verdeelt, bepaalt in belangrijke mate het rendement dat je zult gaan behalen. En de rendementen lopen flink uiteen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer Jim en Janneketaal

Bescherm je portefeuille tegen koersdalingen

Lange termijn

Als je op lange termijn bijvoorbeeld een rendement van 7 procent wil halen, dan red je dat niet door je geld op een spaarrekening te zetten. Aandelen hebben historisch gezien het hoogste rendement, dus daar kan het wel mee lukken.

Toch is het niet altijd handig om al je geld in aandelen te beleggen, want dit brengt het hoogste risico met zich mee. Als je daarnaast belegt in vastgoed of grondstoffen dan wordt je verlies wat gedempt.

Ook binnen de categorieën zelf moet je natuurlijk wel spreiden. Bij aandelen koop je dus aandelen van verschillende bedrijven en sectoren. Meestal is het voldoende als je 10 tot 12 bedrijven hebt.

Het RTL Z Beursspel 

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een fictief bedrag van honderdduizend euro. Wie met zijn ton het meeste rendement behaald wint een reis naar New York. Meld je dus snel aan via www.rtlzbeursspel.nl Deelname is gratis. 

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van