Jim & Janneketaal

Bescherm je portefeuille tegen koersdalingen

25 november 2019 16:18

Het RTL Z Beursspel is een ideale kans om te leren beleggen. Maar wat is nu precies dividend, een hefboom of een index? Jim Tehupuring en Janneke Willemse leggen alles uit in de rubriek Jim & Janneketaal. Deze week bespreken ze hoe je je beleggingen kunt beschermen tegen koersdaling.

De aandelenkoersen zijn flink gestegen. Dus grote kans dat jij ook een van die beleggers bent met een mooie winst. Maar misschien begin je je nu toch zorgen te maken over een mogelijke beursdaling in de toekomst. Jim en Janneke leggen uit hoe je je aandelen kunt beschermen. 

Veiligstellen van je portfeuille

Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Ten eerste kun je besluiten je aandelen te verkopen en dan heb je je winst veiliggesteld. Maar je geld zit dan ook niet meer op de beurs en dat betekent dat je ook niet meer profiteert als de beurzen wel verder stijgen.

Als je nog wel wil door beleggen dan is de meest eenvoudige en veel gehanteerde manier om een deel van je winst te verzilveren. En met het overige deel blijf je dan profiteren van koersstijging.

 

Miniatuurvoorbeeld
Meer Jim en Janneketaal

Wat is fundamentele analyse?

Verzekering voor je beleggingen

Je kan ook een soort verzekering voor je portefeuille aanschaffen. Dat is iets complexer, maar zeker ook interessant. Zo kun je een put-optie kopen. Daar betaal je geld voor en dat kun je eigenlijk zien als de verzekeringspremie. Als de beurzen dalen dan worden je aandelen minder waard, maar die put-optie wordt juist meer waard. 

Je kunt ook je aandelen beschermen door het kopen van een Sprinter short, bijvoorbeeld op de AEX index. Dalen de aandelenkoersen, dan wordt je sprinter short op de AEX juist meer waard.

Het mooie van deze instrumenten is dat je ze offensief kunt gebruiken om te speculeren op koersdaling, maar je kunt ze ook inzetten als defensief instrument om je bezit te beschermen.

Het RTL Z Beursspel 

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een fictief bedrag van honderdduizend euro. Wie met zijn ton het meeste rendement behaald wint een reis naar New York. Meld je dus snel aan via www.rtlzbeursspel.nl Deelname is gratis. 

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van