Starten met beleggen

Waarom je aandelen koopt via een broker

18 november 2019 16:42 Aangepast: 18 november 2019 17:08
Esmond Berkhout (l) legt aan Timna Rauch (r) uit wat een broker doet Beeld © RTL Z Beursspel

Verslaggever Timna Rauch begint met beleggen. Nu ze haar eerste aankoop heeft gedaan verdiept ze zich verder in de beleggingswereld. Deze week bezoekt ze haar eigen broker en vraagt wat zij nu precies voor haar doen.

Timna Rauch gaat op bezoek bij DeGiro, haar eigen broker. Via hen kan zij aandelen en andere beleggingsproducten kopen en verkopen. Maar waarom heeft ze daar een broker bij nodig? Ze vraagt het aan de ceo van DeGiro Esmond Berkhout. 

De broker als marktkraam

Berkhout vergelijkt de belangrijkste functie van zijn bedrijf en andere brokers met die van een marktkraam. De markt zelf is de beurs, in Nederland is dat Euronext. "Dan heb je de marktmeester, de toezichthouder die zorgt dat alles aan de spelregels voldoet", dat is bijvoorbeeld de Autoriteit Financiële Markten. 

"En dan heb je ons, de kraamhouder. Als jij iets wil kopen, kom je bij ons aan de kraam en wij zorgen ervoor dat jij het product krijgt dat je hebben wil", aldus Berkout. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Meer Beursspel

Beleggen is een Nederlandse uitvinding

'Ik wil honderd stukjes Ajax'

Het is dus ook niet mogelijk om zelf bij een beursgenoteerd bedrijf binnen te lopen en daar te vragen of je aandelen kunt kopen. Dat kon vroeger wel, maar er is veel veranderd op de beurs legt Berkhout uit. Daarom zitten er nu allerlei systemen achter om te zorgen dat de aan- en verkoop goed verloopt. 

Maar dat is niet de enig functie van de broker. DeGiro, maar ook andere brokers en banken, proberen hun beleggers ook te begeleiden en te adviseren. Want van al die beleggers die actief zijn op zo'n platform valt veel te leren. 

Miniatuurvoorbeeld
Meer Beursspel

Hoe voorkom ik beginnersfouten?

Beleggers maken beginnersfouten 

Beginnende klanten maken af en toe fouten volgens de ceo. "Wij hebben zelf allemaal ook die fouten gemaakt", aldus Berkhout. Daarom probeert DeGiro andere beleggers te behoeden voor die fouten. 

Zo is het spreiden van je beleggingen heel belangrijk. En je moet niet te vaak in en uit willen stappen volgens Berkhout: "Speculeren is leuk, maar beleggen is lange termijn. Rustig blijven zitten, want of het nu omhoog gaat of omlaag gaat, uiteindelijk gaat het altijd omhoog."

Het RTL Z Beursspel 

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een fictief bedrag van honderdduizend euro. Wie met zijn ton het meeste rendement behaald wint een reis naar New York. Meld je dus snel aan via www.rtlzbeursspel.nl Deelname is gratis. 

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van