Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Starten met beleggen

Beleggen is een Nederlandse uitvinding

11 november 2019 16:17 Aangepast: 11 november 2019 16:18
Timna Rauch en Euronext CEO Simone Huis in 't Veld Beeld © RTL Z

Beursspelredacteur Timna Rauch begint met beleggen. Nu ze haar eerste aankoop heeft gedaan verdiept ze zich verder in de beleggingswereld. Deze week bezoekt ze de kelders van de Beurs op zoek naar het oudste aandeel.

In het archief van de beurs liggen alle documenten van fondsen die aldaar genoteerd zijn. In een kast achterin bewaren ze de meest bijzondere stukken. En daar zit ook een van de eerste aandelen ter wereld in: een papier van de VOC gedateerd op 6 december 1606.

Opbrengst van Specerijen

Simone Huis in ’t Veld de CEO van Euronext legt uit hoe het precies zit met dat aandeel. “De VOC had geld nodig om schepen te bouwen om naar Azië te gaan." Investeerders konden daarvoor geld inleggen. Op het moment dat de schepen weer terugkwamen met goederen en specerijen werden die verkocht. De opbrengst werd vervolgens weer verdeeld onder de investeerders.

Miniatuurvoorbeeld
Meer Starten met beleggen

Waar is mijn geld gebleven?

200 procent rendement

Op een gegeven moment was dat niet voldoende en is het VOC aandelen gaan uitgeven. Dat waren de eerste ter wereld! Aandelen zijn dus een Nederlandse uitvinding. Het werd een groot succes: twee jaar later was dat aandeel wel 200% gestegen. En weer twee jaar later werd er voor het eerst dividend uitgekeerd. Zoals het nu nog altijd gaat.

Het RTL Z Beursspel 

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een fictief bedrag van honderdduizend euro. Wie met zijn ton het meeste rendement behaald wint een reis naar New York. Meld je dus snel aan via www.rtlzbeursspel.nl Deelname is gratis. 

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van