Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner ING Sprinters

Les 9 - Wat zijn de kosten van de Sprinter?

02 september 2019 12:10 Aangepast: 01 november 2019 15:01
Janneke Willemse en Sander van Baren Beeld © RTLZ

In het RTL Z Beursspel kunnen deelnemers kennis maken met Sprinters, een hefboomproduct van ING. Maar hoe werken deze Sprinters precies? In tien lessen vertellen presentatrice Janneke Willemse en Hoofd Sprinters bij ING Sander van Baren je alles over beleggen met een hefboom. Deze week praten ze over de kosten van de Sprinter.

Sprinters zijn beleggingsproducten van ING. Welke kosten berekenen zij voor een Sprinter? In de eerste plaats betaal je, net als voor andere beleggingsproducten, transactiekosten voor de aankoop van een Sprinter. Deze kosten verschillen per broker en zijn meestal vergelijkbaar met het aandelentarief.

Daarnaast heb je financieringskosten, een soort rente die je betaalt omdat ING een deel van het aandeel financiert. Op dit moment is dat 1,63 procent. Dat tarief geldt alleen voor aandelen in euro’s, bijvoorbeeld van Nederlandse bedrijven. Het kostenpercentage van aandelen in dollars, bijvoorbeeld Apple, ligt hoger omdat ook de Amerikaanse rente hoger is.

Zoals in elke Sprinterles gebruikt Sander van Baren een rekenvoorbeeld om uit te leggen hoe dit in de praktijk werkt.

De kosten van een Sprinter op de AEX Index

Als voorbeeld laat Sander van Baren zien wat het kost om een jaar lang een Sprinter op de AEX te hebben. Belangrijk daarbij is dat op een Sprinter in een index een ratio van toepassing is. Terwijl een Sprinter in een aandeel gewoon één op één met het aandeel wordt berekend. Op de AEX is dat een ratio van tien. 

In het geval van een Sprinter long met een financieringsniveau van vierhonderd, bereken je de waarde het zelfde als bij een Sprinter op een aandeel. Staat de AEX, zoals in dit voorbeeld, op vijfhonderd dan trek je daar het financieringsniveau vanaf. De overgebleven honderd verreken je met de ratio, in dit geval tien. De Sprinter dus tien euro waard. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Meer Sprinterlessen

Les 7 - De Sprinter en de Sprinter Best

Voorbeeld Finacieringskosten Sprinter Voorbeeld Finacieringskosten Sprinter

Als de index vervolgens het hele jaar op vijfhonderd blijft staan, zou de Sprinter feitelijk hetzelfde waard zijn. Echter, hier komen dus de financieringskosten om de hoek kijken. Die kosten van 1,63 procent worden namelijk met jouw financieringsniveau verrekend en dus gaat dat niveau 1,63 procent omhoog. Waardoor de uiteindelijke waarde van de Sprinter dus daalt. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Meer Sprinterlessen

Les 5 - Sprinters en dividend

Minder zorgen dankzij Dividend

In de AEX index zitten gelukkig verschillende bedrijven die dividend uitkeren. Ook dividend wordt verrekend in het financieringsniveau waardoor dat niveau juist daalt en zo de Sprinter meer waard wordt. In de praktijk is het dus vaak zo dat, zelfs al zou de index niet van zijn plek komen, het dividend hoger is dan de financieringskosten. De daling aan de ene kant, effent zo de stijging aan de andere kant als het ware uit. 

Dat dit kan, heeft vooral te maken met de lage rente. Hierdoor liggen de financieringskosten zeer laag.  Ook op een Sprinter short worden kosten berekend, maar ook dan heb je voordeel aan de lage rentestand. Al met al zal je dus weinig van de kosten merken in de bewegelijkheid van je Sprinter. 

Het RTL Z Beursspel 

Wil je zelf aan de slag met Sprinters, maar eerst nog even oefenen? Speel dan het RTL Z Beursspel. Hier kun je met fictief geld beleggen in onder meer aandelen, indexen en Sprinters. In het najaar start er een nieuwe competitie en maak je weer kans op prachtige prijzen.

Meer informatie over Sprinters vind je op de website van ING.

Het RTL Z Beursspel en de Sprinterlessen zijn een samenwerking met ING Sprinters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van