Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Van onze partner ING Sprinters

Les 6 - De Sprinter Short

14 augustus 2019 14:46 Aangepast: 29 oktober 2019 10:52
Sander van Baren Beeld © RTL Z

In het RTL Z Beursspel kunnen deelnemers kennis maken met Sprinters, een hefboomproduct van ING. Maar hoe werken deze Sprinters precies? In tien lessen vertellen presentatrice Janneke Willemse en Hoofd Sprinters bij ING Sander van Baren je alles over beleggen met een hefboom. Deze week alles over de Sprinter Short

Hoe kun je verdienen aan een koersdaling? Dat kan met de Sprinter Short. Het principe werkt ongeveer hetzelfde als een Sprinter Long. Toch zijn er dingen anders. Bij een Sprinter Short is elke euro dat het aandeel daalt, een euro stijging voor de sprinter.

Koersdaling en winst

Laten we een voorbeeld geven: je hebt een short van 10 euro. Hoe heb je dat berekend?  Je neemt het financieringsniveau van een aandeel en trekt daar de koers vanaf. Stel het financieringsniveau is 40 en de koers van het aandeel is 30. Dan is jouw short dus 10 euro waard. Vervolgens gaat het aandeel dalen naar 25 en het financieringsniveau blijft gelijk. Dan wordt de waarde van je Sprinter 15 euro. Maar aan de andere kant, stijgt het aandeel naar 35, dan is je short nog maar 5 euro waard.

Voorbeeld Short Voorbeeld Short
Miniatuurvoorbeeld
Meer Sprinterlessen

Les 5 - Sprinters en dividend

Aandelen verkopen

Aan de achterkant werkt het zo: op het moment dat je 100 Sprinter Shorts koopt, dan verkoopt de bank 100 aandelen. Op het moment dat jij die Short weer verkoopt, koopt de bank de aandelen voor een lagere tarief weer terug. En dat is de winst die je maakt. Een particulier kan dat overigens niet. Maar een bank kan wel aandelen verkopen die ze niet hebben, en die op een later moment weer terugkopen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer Sprinterlessen

Les 3 - Hoe bereken je de waarde van een Sprinter?

Dividend

Als iedereen een Sprinter Short gaat kopen, zakt dan de koers niet automatisch? Volgens van Baren moet je wel heel veel Shorts kopen om bijvoorbeeld de koers van Unilever een beetje te beïnvloeden. Daarbij moet gezegd worden dat je met een Short niet verdient aan een dividenduitkering.   

Het RTL Z Beursspel 

Wil je zelf aan de slag met Sprinters, maar eerst nog even oefenen? Speel dan het RTL Z Beursspel. Hier kun je met fictief geld beleggen in onder meer aandelen, indexen en Sprinters. In het najaar start er een nieuwe competitie en maak je weer kans op prachtige prijzen.

Meer informatie over Sprinters vind je op de website van ING.

Het RTL Z Beursspel en de Sprinterlessen zijn een samenwerking met ING Sprinters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van