Ga naar de inhoud
Van onze partner ING Sprinters

Les 4 - Wat is het stop loss-niveau?

Janneke Willemse en Sander van Baren vertellen alles over Sprinters Beeld © RTL Z Beursspel

In het RTL Z Beursspel kunnen deelnemers kennis maken met Sprinters, een hefboomproduct van ING. Maar hoe werken deze Sprinters precies? In tien lessen vertellen presentatrice Janneke Willemse en hoofd Sprinters bij ING Sander van Baren je alles over beleggen met een hefboom.

Als je een Sprinter aanschaft kies je ook voor een stop loss-niveau. Daarmee bescherm je jezelf tegen een extreme daling van het aandeel waarop je de Sprinter hebt gekocht. De Sprinter wordt namelijk afgewikkeld wanneer het stop loss-niveau wordt bereikt. 

Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Sander van Baren van ING Sprinters legt het uit. 

Je verliest nooit meer dan je inleg

Bij een Sprinter kun je sowieso nooit meer verliezen dan je inleg. Wanneer een aandeel extreem daalt, door bijvoorbeeld een winstwaarschuwing, zal de Sprinter dus nooit onder nul zakken. 

Zoals in alle Sprinterlessen gaat Van Baren hierbij weer uit van een aandeel van dertig euro, met een financieringsniveau van twintig. Zelf betaal jij dan tien euro en ING betaalt de overige twintig euro voor het aandeel. De waarde van je Sprinter is vervolgens de koers van het aandeel, min het financieringsniveau; bij aanschaf dus tien euro.

Als het aandeel dan daalt naar vijftien euro, zou je feitelijk bij moeten betalen. Als je namelijk de financieringswaarde van twintig euro van die vijftien euro af zou trekken, kom je immers op -5 euro uit. Maar ING laat de waarde nooit onder nul komen, in zo’n stressscenario is je Sprinter dus nul euro waard en ben je alleen je inleg kwijt.

Les
Meer Sprinterlessen
Les 3 - Hoe bereken je de waarde van een Sprinter?

Bescherm jezelf met een stop loss-niveau

Door een stop loss-niveau te kiezen voorkom je dat een Sprinter tot het nulpunt kan zakken. De stop-loss is een soort ondergrens. Zakt het aandeel onder een bepaalde koers, dan wordt de Sprinter afgewikkeld. Het kan dan dus ook zo zijn dat je nog geld terugkrijgt. 

Als op de Sprinter uit het voorbeeld een stop loss-niveau van 22,50 zit, komen de Sprinters dus te vervallen zodra het aandeel onder de 22,50 zakt. Als het aandeel 22,50 waard is, en het financieringsniveau is twintig, hou je dus nog 2,50 over. Ook dan heb je flink verlies gemaakt, maar je voorkomt wel dat je meteen alles kwijt bent. 

Uiteraard wil je voorkomen dat je Sprinters te snel worden afgewikkeld. Je bent immers wel je Sprinters kwijt als het stop loss-niveau wordt bereikt. Het is daarom belangrijk om goed te onderzoeken wat een passende stop loss is. Zowel op basis van de bewegelijkheid van het aandeel, als een bedrag dat past bij jouw portemonnee. 

Les
Meer Sprinterlessen
Les 2 - Waar kun je in beleggen?

Het RTL Z Beursspel 

Wil je zelf aan de slag met Sprinters, maar eerst nog even oefenen? Speel dan het RTL Z Beursspel. Hier kun je met fictief geld beleggen in onder meer aandelen, indexen en Sprinters. In het najaar start er een nieuwe competitie en maak je weer kans op prachtige prijzen.

Meer informatie over Sprinters vind je op de website van ING.

Het RTL Z Beursspel en de Sprinterlessen zijn een samenwerking met ING Sprinters.