Van onze partner ING Sprinters

Les 3 - Hoe bereken je de waarde van een Sprinter?

19 juli 2019 15:29 Aangepast: 29 oktober 2019 10:53
Janneke Willemse Beeld © RTL Z Beursspel

In het RTL Z Beursspel kunnen deelnemers kennis maken met Sprinters, een hefboomproduct van ING. Maar hoe werken deze Sprinters precies? In tien lessen vertellen presentatrice Janneke Willemse en hoofd Sprinters bij ING Sander van Baren je alles over beleggen met een hefboom.

Door te beleggen met een hefboom kun je jouw rendement flink laten groeien. Maar omdat deze producten in de meeste gevallen deels worden gefinancierd door de verkopende partij, kan het lastig lijken om de daadwerkelijke waarde van het product te berekenen. 

Gelukkig is de rekensom vaak helemaal niet zo ingewikkeld, legt Sander van Baren uit in deze derde Sprinterles. 

De waarde van een Sprinter

Volgens Sander van Baren kun je de waarde van een Sprinter tot op de cent nauwkeurig berekenen. Om dit uit te leggen heeft Van Baren een voorbeeld meegebracht. In dit geval is aandeel waarop de Sprinter is gekocht bij aanschaf dertig euro waard. Hiervan heeft ING twintig euro gefinancierd en de koper heeft de overige tien euro betaalt.  De waarde die dus is betaald, is tien euro. 

Wanneer het aandeel stijgt, blijft de rekensom in feite hetzelfde: Je trekt het financieringsniveau, het deel dat ING heeft betaalt, van de huidige koers van het aandeel af. Zo hou je de waarde van de Sprinter over.

Als het aandeel uit het voorbeeld van Van Baren stijgt met tien procent, is het aandeel dus 33 euro waard. Wanneer je daar de twintig euro afhaalt die ING heeft gefinancierd, hou je dertien euro over als waarde van de Sprinter. Er is dan dus drie euro verdient op de inleg van tien euro. In het geval van een daling werkt dit exact hetzelfde. Wanneer een aandeel drie euro daalt, komt de Sprinter dus drie euro in de min te staan.

Een Sprinter beweegt dus een-op-een mee met de onderliggende waarde van het aandeel.

Miniatuurvoorbeeld
Meer Sprinterlessen

Les 2 - Waar kun je in beleggen?

De werking van de hefboom

Met dit voorbeeld wordt ook duidelijk hoe de hefboom bij een Sprinter werkt. Want hoewel de exacte waarde even snel stijgt of daalt als het aandeel zelf, is de procentuele winst of verlies groter. Een stijging van dertig naar 33 euro is immers tien procent, maar een stijging van tien naar dertien euro is om en nabij dertig procent winst. Echter, wanneer het aandeel daalt is dus ook de procentuele daling hoger dan wanneer er alleen in het aandeel is geïnvesteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Meer Sprinterlessen

Les 1 – Wat is een Sprinter?

De waarde controleren

Met behulp van deze rekensom is niet alleen de waarde van de Sprinters die iemand in portefeuille heeft, makkelijk uit te rekenen. Ook de waarde die ING vraagt voor een Sprinter is hiermee inzichtelijk. 

De bank houdt voor de Sprinters dan ook de koersen nauwlettend in de gaten. Honderden keren per dag worden de prijzen dan ook aangepast aan de waarde van het aandeel.

Het RTL Z Beursspel 

Wil je zelf aan de slag met Sprinters, maar eerst nog even oefenen? Speel dan het RTL Z Beursspel. Hier kun je met fictief geld beleggen in onder meer aandelen, indexen en Sprinters. In het najaar start er een nieuwe competitie en maak je weer kans op prachtige prijzen.

Meer informatie over Sprinters vind je op de website van ING.

Het RTL Z Beursspel en de Sprinterlessen zijn een samenwerking met ING Sprinters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van