Ga naar de inhoud
Jim & Janneketaal

Wat is een ETF?

Jim Tehupuring en Janneke Willemse Beeld © RTL Z Beursspel

Het RTL Z Beursspel is een ideale kans om te leren beleggen. Maar wat is nu precies dividend, een hefboom of een index? Jim Tehupuring en Janneke Willemse leggen alles uit in de rubriek Jim en Janneke Taal. Deze week alles over ETF's.

De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund. Dit beleggingsproduct wordt ook wel een een tracker genoemd. Dat laatste is een goede naam omdat het Engelse ‘to track’: volgen betekent. Met een ETF volg je een index.

 

Mandje Amerika

Eigenlijk is een ETF een mandje met aandelen. Deze aandelen zijn precies dezelfde als die in de index, die de tracker volgt. Zo kun je beleggen in een ETF die de AEX volgt. Maar je hebt ook trackers die bepaalde regio’s volgen zoals Europa of Amerika, of bepaalde sectoren zoals de banken.

Wat
Jim en Janneke Taal
Wat is een obligatie?

 

Risicospreiding

Als je belegt in een ETF heb je in een klap een goede spreiding. Koop je bijvoorbeeld een tracker op de S&P500 dan wordt jouw geld verdeeld over 500 Amerikaanse bedrijven. Zodoende daalt je risico van je portefeuille. De kosten zijn vaak lager dan van een beleggingsfonds. Dat komt omdat de ETF geen fondsmanager hoeft te betalen. En lagere kosten levert op termijn een hoger rendement op.

Bron: RTL Z