Jim & Janneketaal

Wat is een obligatie?

07 juni 2019 11:10 Aangepast: 17 juni 2019 12:21
Jim en Janneke vertellen wat obligaties zijn Beeld © RTL Z Beursspel

Het RTL Z Beursspel is een ideale kans om te leren beleggen. Maar wat is nu precies dividend, een hefboom of een index? Jim Tehupuring en Janneke Willemse leggen alles uit in de rubriek Jim en Janneke Taal. Deze week alles over obligaties.

Rente

Wanneer een land of bedrijf geld nodig heeft kan het obligaties uitgeven. Je kunt bijvoorbeeld via een broker een obligatie kopen. Dan krijg je als obligatiehouder jaarlijks rente, die rente-uitkering heet coupon. Hoe langer de looptijd van je lening hoe hoger de rente zal zijn.

 

Risico

Er staat altijd een datum op de obligatie en dat is het moment dat je de hoofdsom weer terug krijgt. Tenminste als degene die hem heeft uitgegeven niet ondertussen bankroet is. Hoe groter de kans op een faillissement hoe hoger de couponrente is. Kortom een groot risico wordt gecompenseerd door een hoge beloning.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Wat is een aandeel?

 

Aantrekkelijk

Je kunt aan een kant wachten totdat de hoofdsom wordt terugbetaald. Maar je kunt de obligaties ook tussentijds verkopen. Die verhandel je volgens de beurskoers van dat moment. De koers van een obligatie varieert: hij stijgt als de marktrente daalt en daalt als de marktrente stijgt. In het laatste geval komen er obligaties met een hoge couponrente en die zijn natuurlijk erg aantrekkelijk.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van