Jim & Janneketaal

Wat is een aandeel?

23 mei 2019 12:04 Aangepast: 27 mei 2019 12:36
Jim Tehupuring en Janneke Willemse Beeld © RTL Z Beursspel

Het RTL Z Beursspel is een ideale kans om te leren beleggen. Maar wat is nu precies dividend, een hefboom of een index? Jim Tehupuring en Janneke Willemse leggen alles uit in de rubriek Jim en Janneke Taal.

Wanneer een bedrijf geld nodig heeft kan het lening aanvragen maar ook een aandelen uitgeven. Als jij dan een aandeel koopt dan wordt je voor een klein stukje mede-eigenaar van dat bedrijf. Je mag dan meepraten op de aandeelhoudersvergadering en hebt voor een deel recht op de winst.

 

Koers

Die aandelen kun je kopen en verkopen op de beurs van andere beleggers. Dan heb je overigens wel een beleggingsrekening nodig. De prijs die je betaalt voor het aandeel dat heet de koers. De koers zal stijgen bijvoorbeeld als de beleggers verwachten dat de winst zal stijgen.

 

Koersstijgingen en dalingen

De verwachtingen van beleggers zijn erg belangrijk voor een koers. Stel dat analisten berekenen dat de winst van een bedrijf 20% is. Maar helaas die verwachting wordt later bijgesteld naar 15%. Dan zal de koers van het aandeel van dat bedrijf dalen. En dat is ondanks dat er evengoed winst gemaakt wordt. Omgekeerd is natuurlijk ook het geval. En zal de koers stijgen als de winstverwachtingen positief worden bijgesteld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van