Starten met beleggen

Leren beleggen van Warren Buffett

15 mei 2019 16:42 Aangepast: 21 mei 2019 12:06
Fans van Warren Buffett bij de Shareholders Meeting Beeld © RTL Z Beursspel

Veel mensen willen wel beleggen, maar weten vaak niet goed waar ze moeten beginnen. Wat is het juiste moment voor je eerste aankoop? En hoe voorkom je beginnersfouten? Timna Rauch gaat voor het RTL Z Beursspel op onderzoek uit. Deze week was ze in Omaha om te leren van de beroemdste belegger ter wereld: Warren Buffett.

In het RTL Z Beursspel kunnen deelnemers leren beleggen met een fictief startkapitaal van een ton. Behalve dat je kans kan maakt op mooie prijzen, is het vooral ook een soort oefenen op het droge, voordat je met je eigen geld in het diepe springt. 

Timna Rauch wil al een tijdje met echt geld gaan beleggen, maar vraagt zich af waar ze allemaal aan moet denken voordat ze begint. Deze week is ze bij de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van de beroemdste belegger ter wereld: Warren Buffet. Daar vraagt ze aan de ervaren beleggers hun belangrijkste tips. Ze spreekt onder andere met Peter Paul de Vries van Value8. Hij begon al op zijn vijftiende met beleggen. 

Jong geleerd is oud gedaan

Het is misschien wel de belangrijkste les die Timna krijgt in Omaha: laat de tijd het werk doen. 'Je moet gewoon beginnen en de tijd laten lopen', legt Peter Paul de Vries uit. En dat advies nemen sommige Berkshire Hathaway Shareholders, wel heel serieus. Zo ontmoet Timna een broer en zus van acht en tien jaar oud, die zichzelf al aandeelhouder mogen noemen. 

Maar ook de andere beleggers die Timna spreekt, benadrukken het belang van tijd. Raak niet in paniek en hou je aandelen zo lang mogelijk vast, aldus de Amerikanen op het evenement. Of zoals de vader van de jonge beleggertjes uitlegt: "Good things happen over time." Succesvol beleggen is volgens iedereen in Omaha duidelijk een lange termijn project. 

Begrijpen waar je in belegt

Een andere belangrijke les is dat je moet begrijpen waar je in belegt. En dat neemt Warren Buffett zeer serieus. De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway staat namelijk niet alleen in het teken van kwartaalcijfers en huishoudelijke mededelingen.

Naast de gigantische vergadering, is er een huishoudbeursachtig evenement waar de bezoekers kennis maken met alle merken waar Berkshire Hathaway een belang in heeft, dan wel eigenaar van is. Volgens Peter Paul de Vries is dat ook uniek aan de Warren Buffett-methode: "Het maakt het beleggen echt. Het is niet meer een financieel product op afstand. Het wordt echt een bedrijf waar je mede-eigenaar van bent", aldus de ervaren belegger.

'Warren Buffett zorgt dat je fan wordt'

Het mooiste is misschien nog wel dat "ze zorgen dat je ook echt fan bent", volgens De Vries. En dat is dan ook duidelijk terug te zien. Er staan kramen vol met merchandise - van Warren Buffett badeendjes tot Berkshire Hathaway pyjamabroeken - en elk bedrijf biedt uiteraard exclusieve aandelhouderskortingen aan op hun meubels, cowboy laarzen of limited edition ketchupflessen. 

En ook de bezoekers zijn niets dan lovend over de strategie en kennis van een van de rijkste mannen ter wereld. Het is uiteindelijk de jongste belegger die het misschien wel het beste samenvat. De tien jaar jonge aandeelhouder in zijn Warren Buffett-pak houdt van zijn idool omdat hij rijk is én aardig. 

Het RTL Z Beursspel 

In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen en kans maken op mooie prijzen. Alle deelnemers starten op 6 mei met een fictief startkapitaal van 100.000 euro. De deelnemer die op vrijdag 14 juni het meeste rendement heeft behaald wint. 

De hoofdprijs is een reis naar New York inclusief een ontmoeting met Amerika correspondent Erik Mouthaan. Speel nu gratis mee en meld je aan via: www.rtlz.nl/beursspel

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van