Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Starten met beleggen

Hoe voorkom ik beginnersfouten?

06 december 2018 11:31 Aangepast: 27 april 2019 20:59
Beeld © Beurs Inside

Beursspel redacteur Timna Rauch gaat starten met beleggen. Hiervoor schakelt ze de hulp in van de deskundigen van RTL Z. Ga mee op haar zoektocht, en leer hoe jij ook kunt beginnen. Aan Martijn Rozemuller vraagt Timna hoe ze beginnersfouten voorkomt.

In het RTL Z Beursspel wordt iedere week gesproken over beleggen op de beurs. Maar hoe begin je daar eigenlijk mee? Timna zoekt het uit.

'Je moet de markt niet willen timen'

De grootste beginnersfout is dat mensen vaak denken dat ze heel actief moeten handelen om geld te verdienen op de beurs. Maar volgens de ervaren belegger moet je niet proberen om de markt te timen. "Veel mensen denken dat om geld te verdienen je op het goede moment moet instappen en op het goede moment weer moet uitstappen. Maar niemand kan voorspellen of die beurs volgende maand omhoog- of omlaaggaat.” Dus dat heeft volgens Martijn niet zo veel zin. 

Volgens Martijn Rozemuller van Think ETF’s - VanEck is het veel verstandiger om goed na te denken over hoe je gaat beleggen en daar een aantal passende instrumenten bij te vinden. Zeker als je een langere beleggingshorizon hebt, van bijvoorbeeld tien of vijftien jaar, dan maakt het moment dat je instapt volgens Martijn ook niet zo heel veel uit. Door het gemiddelde rendement dat je behaalt en het rente-op-rente-effect, groeit je vermogen eigenlijk altijd. Ook als daar slechte jaren tussen zitten of als je instapt als de beurs lager of juist hoger staat dan het jaar daarvoor. 

Miniatuurvoorbeeld
TV

Beursspel Aflevering 16 - Hoe nu verder?

Aandeel, index, tracker, fonds?

Nu Timna al een tijdje bezig is om het beleggen onder de knie te krijgen valt het haar op dat er veel verschillende producten en manieren zijn om te beleggen. Maar soms lijkt het dat al die termen ook wel door elkaar gebruikt worden. Aan Martijn vraagt ze om daar wat helderheid in te scheppen. 

"In de eerste plaats heb je het aandeel", legt Martijn uit. Aandelen zijn eigenlijk niks anders dan stukjes van bedrijven die op de beurs verhandeld worden. Door een aandeel te kopen word je als belegger dus eigenaar van een stukje van een bedrijf. 

Vervolgens is er een index, bijvoorbeeld de Nederlandse AEX Index, dat is een combinatie van verschillende aandelen. De AEX bestaat uit de 25 grootste bedrijven die aan de Amsterdamse beurs genoteerd zijn. Die index kun je als belegger op een aantal manieren proberen te volgen. Je kunt dan dus als belegger zelf die losse aandelen kopen, maar je kunt ook kiezen voor een fonds of een tracker. 

Miniatuurvoorbeeld
Leren beleggen

Hoe vind ik de juiste balans in mijn portefeuille?

Actief of passief beheer

Met een beleggingsfonds kies je voor een actief beheerde selectie van aandelen, of stukjes aandelen. Een fonds wordt beheerd door een fondsmanager. Deze selecteert, bijvoorbeeld op basis van die index, maar dat kan ook op basis van een thema of land, de ‘beste’ aandelen van dat moment. 

Een tracker of ETF is de passieve tegenhanger van een fonds. Dit is een soort beleggingsfonds, maar hierbij wordt niet geprobeerd om voor de ‘goede’ aandelen te kiezen. Met een tracker beleg je juist een-op-een mee met de index die jouw tracker volgt. 

Miniatuurvoorbeeld
Leren beleggen

Beginnen met duurzaam beleggen? Dat doe je zo

Begrijp waar je in belegt

Of je nu voor actief of passief beleggen kiest, de belangrijkste les is volgens Martijn: begrijp waar je in belegt. Laat je niet verleiden door ondoorzichtige producten die je een hoog rendement beloven, want dat heeft vaak niet het gewenste effect. Verdiep je in de producten die je kiest. “En op het moment dat je het niet helemaal begrijpt, gewoon niet doen.”

Oefenen in het Beursspel 

Ben je er nog niet klaar voor om met jouw eigen geld te gaan beleggen, maar wil je wel graag leren beleggen? Dat kan! In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een ton. Meespelen is helemaal gratis. Per persoon mag met één account meegespeeld worden.

In het najaar starten we weer met een nieuwe strijd om mooie prijzen. Maar tot die tijd kun je met een fictief startkapitaal van 100.000 euro via de site gewoon blijven oefenen.

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van