Starten met beleggen

Starten met beleggen? Zoek de juiste rekening

16 november 2018 15:53 Aangepast: 30 november 2018 15:02
Beeld © RTL Z Beursspel

Beursspel redacteur Timna Rauch gaat starten met beleggen. Hiervoor schakelt ze de hulp in van de deskundigen van RTL Z. Ga mee op haar zoektocht, en leer hoe jij ook kunt beginnen. Janneke Willemse helpt haar bij het vinden van de juiste beleggingsrekening

In het RTL Z Beursspel wordt iedere week gesproken over beleggen op de beurs. Maar hoe begin je daar eigenlijk mee? Timna zoekt het uit.

Pensioen zeker stellen 

Timna is zelfstandig ondernemer en wil met beleggen een potje sparen voor later. Omdat ze nog jong is heeft ze ruim dertig jaar om een pensioen op te bouwen. Jim Tehupuring rekent haar voor dat, wanneer ze elk jaar 2500 euro belegt, haar vermogen in die tijd naar een half miljoen kan groeien. 

Dat is natuurlijk een mooi vooruitzicht. Maar dan moet Timna wel beginnen. De eerste belangrijke stap wanneer je start met beleggen is het openen van een beleggingsrekening. Dat doe je via een brocker. Dat kan gewoon je eigen bank zijn, maar je kunt ook kijken naar instellingen die zich alleen richten op beleggers. 

Miniatuurvoorbeeld
Leren Beleggen

Beginnen met duurzaam beleggen? Dat doe je zo

Vind de rekening die bij je past

Er zijn veel verschillende aanbieders van beleggingsrekeningen. Elke aanbieder biedt weer andere mogelijkheden. Het is belangrijk om een rekening te vinden die bij je past. Wil je via je broker het aandelen nieuws kunnen volgen? Of vind je het vooral belangrijk dat er een groot aanbod aan fondsen of indexen is waar je in kunt beleggen. 

Misschien wel het allerbelangrijkste om op te letten bij het kiezen van een rekening zijn de kosten. Die kunnen per rekening erg verschillen. En dan gaat het niet alleen om de jaarlijkse kosten van de rekening zelf. Je betaalt namelijk ook voor elke transactie die je doet. En elke euro die je uitgeeft, gaat af van je uiteindelijke rendement. 

Miniatuurvoorbeeld
TV

Beursspel Aflevering 9 - Starten met Beleggen

Brockers vergelijken

Online kun je makkelijk brockers vergelijken. Net als voor hypotheken en verzekeraars zijn er diverse website die op basis van jouw wensen de beste brockers voor je op een rij zetten. Vaak kun je dan ook direct online een rekening open bij de brocker van jouw keuze. 

 

Speel mee

Ben je er nog niet klaar voor om met jouw eigen geld te gaan beleggen, maar wil je wel graag leren beleggen? Dat kan! In het RTL Z Beursspel kun je leren beleggen met een ton. Meespelen is helemaal gratis. Per persoon mag met één account meegespeeld worden.

In het najaar starten we weer met een nieuwe strijd om mooie prijzen. Maar tot die tijd kun je met een fictief startkapitaal van 100.000 euro via de site gewoon blijven oefenen.

Het RTL Z Beursspel is een samenwerking met ING Sprinters.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van